czwartek, 10 listopada 2011

Kuleczki szpinakowo-ryżowe

Kuleczki miały się nazywać szpinakowo-ryżowe kuleczki z fetą ale ... tak tak siorka.... nie miałam fety. Zmieniły więc nazwę (i skład) na poniższą. 

Składniki:
  •  szpinak 0,5 kg
  •  żółty ser 10 dkg
  •  pół szklanki ryżu  
  •  1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:
Podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę (lub pokrojony jak kto woli ). Następnie dodajemy szpinak  i dusimy chwilkę. Ja miałam szpinak mrożony więc dusiłam do czasu aż cała woda z niego wyparuje. Dodajemy surowe jajko oraz przyprawy i mieszamy aż jajko się zetnie. Następnie dodajemy ugotowany ryż (powinien być lekko klejący - nie sypki) i starty na drobnych oczkach żółty ser. Wszystko razem mieszamy
i formujemy kuleczki.
Można podawać po uformowaniu na zimno lub zapiekać chwilkę w piekarniku i podawać na ciepło.
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym ale pasuje też grzybowy, pieczarkowy itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...