poniedziałek, 14 listopada 2011

Naleśniki z jabłkami

Inna wersja naleśników - na słodko.
Naleśniki - to żadna nowość. Wiadomo - można je nadziewać wszystkim co nam przyjdzie do głowy, ale ja w ten weekend miałam ochotę na takie proste z jabłkami. Naleśniki z jabłkami - nic zaskakującego, ale p
roste nie znaczy gorsze...  dla mnie pychotka, rodzinka też nie narzekała.


Składniki na naleśniki (26szt.):

  • 750 g mąki
  • 800 ml wody gazowanej
  • 800 ml mleka
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Mąkę zmiksować z jajkami olejem i wodą gazowaną na gładką masę, tak żeby nie było grudek. Stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając. Posolić i odstawić na pół godziny ciasto, po czym smażyć naleśniki na patelni na odrobinie oleju lub na zupełnie suchej patelni teflonowej.


Składniki na farsz:
  • jabłka
  • cynamon
  • cukier

Przygotowanie:
Jabłka utrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać cukier i cynamon. Smarować jabłkami usmażone naleśniki i rolować.
 
Jabłka miałam już przygotowane wcześniej zapasteryzowane w słoiku. Na litrowy słoik jabłek dodaję  2 łyżki cukru i łyżeczkę cynamonu ale to wszystko zależy od smaku więc najlepiej dodawać i próbować.

Wersja podsmażana na masełku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...