środa, 4 stycznia 2012

Golden syrup


Ten golden syrup to składnik wielu przepisów, coś a'la sztuczny miód z tym, że ma posmak karmelowy. Sam w sobie nic specjalnego, ale wychodzą z nim przepyszne słodycze, ciasta, desery itp.
Przepis z tej strony


Składniki:
  • 200g cukru
  • 50 g wody
 
 W większym garnuszku zagotować cukier z wodą, na średniej mocy. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i będzie miała piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić - nada to gorzkiego posmaku). Zdjąć z palnika. 

Ponadto:
  • 1 kg cukru
  • 600 g wrzącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny (można dać więcej)

Przygotowanie:
Ostrożnie do gorącej mieszaniny dodać wrzącą wodę (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!). Wsypać cukier i dodać soku z cytryny.  

Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez 45 minut (najlepiej nie mieszając w ogóle), aż syrop trochę zgęstnieje. Gorący syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dodać goracej wody i wymieszać.
 

Wystudzić, przelać do słoiczków. Przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej.
Z przepisu otrzymujemy około 1 litra golden syrupu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...