poniedziałek, 6 lutego 2012

Babka z białek

Ciasto z serii - wykorzystaj resztki z lodówki. Z oponek, które robiłam dzień wcześniej zostały mi niepotrzebne białka i co tu z nimi zrobić... Już prawie M zjadł na kolację jajecznicę z większą ilością białek niż zwykle aż tu  proszę bardzo - na blogu Arabeski znalazłam taką oto babkę. Rewelacja. Jest taka dobra, że warto ją zrobić specjalnie a nie tylko gdy zostaną nam z czegoś białka. Babka jest z tych puszystych ale jednocześnie wilgotnych (super bo suchych nie lubię) i jest pysznie śmietankowa z lekkim posmakiem cytrynowym. 



Składniki:
  • 400 g mąki tortowej
  • 7-8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g stopionego masła
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny

Białka ubić na sztywną pianę (dodając szczyptę soli, aby ubiły się szybciej). Delikatnie wsypywać cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty. Wlać letnie, roztopione masło, mleko i powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać otartą skórkę cytrynową i sok. Dobrze połączyć składniki. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut w temperaturze 170 st.


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...