czwartek, 9 lutego 2012

Mini pizze ze szpinakiem i serem feta

Do niedawna nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak Światowy Dzień Pizzy. Do niedawna zamawiałam  pizze na telefon. Znam miejsca gdzie można zjeść naprawdę dobrą pizzę, ale nie ma jak zrobić ją samodzielnie. Toż to sama przyjemność wyrabiać ciasto, czekać aż urośnie, układać na nim różnorodne dodatki po to żeby za około pół godziny wgryźć się ze smakiem w chrupiącą i pachnącą pizzę.
Dzisiaj na większości blogów, które obserwuję były przepisy na różnego rodzaju pizze. Tak się naczytałam i naoglądałam, że postanowiłam jakąś zrobić na kolację.  Znalazłam super przepis u Mirabelki na pizze inną niż te, które do tej pory robiłam. Najlepszy w tych mini pizzach jest moim zdaniem sos cebulowy, nie jak zwykle bywa, pomidorowy. Dodatkowo ser feta zamiast tradycyjnie żółtego. Świetne połączenie moich ulubionych produktów i na dodatek na moim ulubionym drożdżowym cieście. Następnym razem jednak dodam drożdże świeże zamiast instant bo uważam, że na nich ciasto lepiej rośnie i jest bardziej puszyste.



Składniki:
(na ok. 10 mini pizz )

na ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki drożdży instant,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250 ml lekko ciepłej wody,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • szczypta soli

na sos:
  • 2 szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36%),
  • 2 nieduże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • płaska łyżeczka mąki (opcjonalnie),
  • sól i pieprz,
  • zioła (najlepiej świeże): tymianek, rozmaryn lub natka pietruszki

na wierzch pizzy:
  • 500g mrożonego szpinaku
  • 1 surowe jajko,
  • mała cebulka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • bazylia,
  • sól i pieprz,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 300 g sera feta

Ciasto: Przesiać do miski mąkę, dodać drożdże, sól oraz cukier i wymieszać. Wlać oliwę i wodę, wymieszać łyżką po czym krótko zagnieść dłońmi (wystarczy jakieś pół minuty). Ciasto włożyć od miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać mrożony szpinak i dusić na niewielkim ogniu, aż się rozmrozi. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusić chwilkę z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Dodać jajko, mieszać, gdy się zetnie doprawić solą i pieprzem i bazylią.

Sos: Cebule drobno posiekać i podsmażyć je na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować, mieszając, przez kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Gdyby jednak sos nie za bardzo gęstniał, można dodać płaską łyżeczkę mąki wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Na koniec sos wymieszać z posiekanymi ziołami.

Po upływie 2 godzin ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części (aby łatwiej było wałkować), każdą rozwałkować dość cienko (około 0,5 cm). Szerokim kieliszkiem lub okrągłą salaterką wykrawać pizze i przekładać je na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blachę, w odstępach ok. 2 cm. Na każdy placek nałożyć łyżkę sosu, trochę szpinaku i trochę pokruszonego sera feta.

Pizze piec w 250 stopniach przez 15-20 minut, aż boki i spód ciasta będą chrupiące i dość mocno zarumienione.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...