niedziela, 8 kwietnia 2012

Babka cytrynowa

Przepyszne, cytrynowe i orzeźwiające babeczki. Są bardzo niepozorne i wydają się być przeciętne ze względu na niezbyt wyszukane składniki, jednak nie dajcie się zwieść, są wyjątkowo wykwintne w smaku. Mocno puszyste, lekko słodkie, a smak cytryny w cieście nie jest dominujący, dopiero w połączeniu z cytrynowym lukrem nabiera mocy. Po prostu  mają w sobie to coś.

Składniki podane w przepisie są na dużą babkę cytrynową (ok. 26cm), ale ja potrzebowałam malutkie babeczki do święconki i zrobiłam 10 sztuk mini babeczek i 2 szt. troszkę większych z 1/4 składników. Szkoda, że nie więcej bo były naprawdę dobre i z trudem doczekały święcenia;)
Źródło: kotlet.tv




Składniki
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 200 g masła roślinnego
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy delikatnie w rondelku. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o malutkich oczkach. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie jasna. To będzie dość gęste. Dodajemy do masy żółtkowej roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i miksujemy na gładka masę.

Pianę ubijamy na sztywno. Dodajemy do reszty ciasta i mieszamy na wolnych obrotach. Foremkę z kominem o średnicy 26 cm smarujemy dokładnie masłem i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 40 min. 
W tym czasie wyciskamy sok z cytryny i mieszamy z cukrem pudrem na gładki lukier. 


PS. Ciasto łatwiej odchodzi od foremki gdy lekko przestygnie. 




Wielkanocne Smaki 2

2 komentarze:

  1. Fajne babeczki, w sam raz do koszyczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow..ale piękne małe babeczki..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...