wtorek, 17 kwietnia 2012

Ciastka francuskie z fetą, rodzynkami i orzechami włoskimi

Bardzo lubię ciasto francuskie za to, że doskonale pasuje zarówno do dań głównych, wypieków na słodko jak również na słono. Można z nim eksperymentować i zawijać w nie praktycznie wszystko, co tylko nam wyobraźnia podpowiada. Jeśli Wy również lubicie ciasto francuskie to zachęcam do zrobienia takich ciasteczek. Oczywiście jeśli sami będziecie robić ciasto francuskie nie będą tak szybkie w przygotowaniu, ale jeśli użyjecie gotowego ciasta ze sklepu, jak ja,  to tylko chwilka i na stole zagoszczą pyszne i chrupiące ciasteczka. Mają ciekawy smak - lekko słodki dzięki rodzynkom i jednocześnie słony od fety. 
W wersji ekspresowej możemy ciastka upiec od razu po uformowaniu, jednak zachęcam do chłodzenia w lodówce, łatwiej je wtedy pokroić a ciasto nie robi się "zakalcowate".



Składniki
(ok 30 szt.)
  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 200 g fety
  • 200 g  rodzynek
  • 200 g orzechów włoskich

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy fetą (musi być w temperaturze pokojowej), posypujemy rodzynkami i posiekanymi orzechami. Lekko dociskamy do fety. 
Zawijamy ciasto z dwóch końców do środka, odstawiamy na 10 minut do lodówki a następnie kroimy w plastry i chłodzimy jeszcze przez 15 min.
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (najlepiej z termoobiegiem). Pieczemy do czasu aż uzyskają złoty kolor (ok. 7-8 min) odwracamy na drugą stronę  i pieczemy jeszcze ok. 3-4 min. 

















Kwiecień plecień: przeplatamy smaki Seromaniacy

12 komentarzy:

  1. Slona feta i bakalie to bardzo intrygujace polaczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie połączenia, choć jeszcze fety z rodzynkami nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę, podoba mi się! Myślałam kiedyś o dodaniu fety do owsianki z bakaliami, teraz to już na bank to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie słonej fety i słodkich rodzynek, intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka roladka z ciasta francuskiego musi być pyszna! Dla mnie bez rodzynek, ale reszta super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. feta i rodzynki? Ciekawe połączenie :-D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...