czwartek, 5 kwietnia 2012

Ciastka - jajka sadzone


Niech Was nie zwiedzie powyższe zdjęcie, wbrew pozorom to nie jajka sadzone, a ciastka z budyniem i brzoskwinią. W sam raz na zbliżające się "jajeczne" święta lub na przyszłoroczne prima aprilisowe śniadanie;)
Ciastka są łatwe w przygotowaniu, niezbyt słodkie, z delikatnym posmakiem serka w cieście. Najlepsze w dniu pieczenia, ale na drugi dzień też dają radę ;)
Źródło: sweet dreams

  


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (uważam, że wystarczy 1 łyżeczka-ciastka bardzo rosną)
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g chudego twarogu (u mnie serek bieluch)
  • 400 ml mleka + 11 łyżek
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • 1 budyń waniliowy
  • 8 połówek brzoskwiń z puszki
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 75 g cukru, cukrem waniliowym i solą. Dodać serek, 5 łyżek mleka, olej, jajko i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich owalne ciasteczka z wgłębieniem, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Budyń wymieszać z 6 łyżkami mleka i 25 g cukru, pozostałe mleko zagotować i wlać rozmieszany budyń.
Gorącym, ugotowanym budyniem wypełniać wgłębienia w ciasteczkach i na wierzch układać po połówce brzoskwini. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200 st. C, aż się przyrumienią.




Wielkanocne Smaki 2

7 komentarzy:

  1. Jakie to genialne w swej prostocie i wyglądzie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe super:)
    ps.warto zrezygnować z weryfikacji słownej, bo wnerwia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakowały,świetnie Ci wyszły, ta stylizacja z patelnią i kiełbaską genialna,ubawiłam się :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można się nabrać na te ciastka z patelni ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...