środa, 9 maja 2012

Crumble rabarbarowo-jabłkowe z imbirem i cynamonem


Błyskawiczny deser rabarbarowo-jabłkowy z przepyszną kruszonką. Jego oryginalna angielska nazwa to crumble, chociaż dla mnie to po prostu pieczone owoce/warzywa pod kruszonką. Pod wpływem temperatury jabłka i rabarbar puszczają soki, które łączą się z  odrobiną imbiru i brązowym cukrem tworząc słodkie i lekko ciągnące prawdziwe delicje, a dodatek płatków owsianych w kruszonce sprawia, że jest ona jeszcze bardziej krucha. Całość podana z lodami lub schłodzoną bitą śmietaną smakuje wyśmienicie. 

Inspiracja: BBC




Składniki
  • 3 szt. rabarbaru
  • 2 małe jabłka
  • 2 duże łyżki cukru brązowego
  • 1 mała łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3-4 łyżki miękkiego masła
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek płatków owsianych
Dodatkowo do podania:
  • lody lub bita śmietana

Przygotowanie:
Rabarbar pokroić w 1cm kawałki, jabłka w 1cm kostkę. Ułożyć w wysmarowanych masłem foremkach posypać łyżeczką cukru, cynamonem i startym imbirem.  
Masło, mąkę i cukier wymieszać do powstania kruszonki. Powinny powstać grudki, którymi później posypujemy owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut aż kruszonka będzie złotego koloru, a owoce zmiękną.
Podawać gorące z bitą śmietaną lub lodami.






11 komentarzy:

  1. Ależ to musi być smaczne!:)może by dać na wierz jeszcze trochę śmietany?:):) niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze, że mam jeszcze trochę kruszonki, bo narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy wspominalam juz, ze crumble to jeden z moich ulubionych deserow? A za rabarbarowy to juz w ogole dalabym sie pokrajac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie też narobiłaś apetytu, oj tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, ale pychota! Uwielbiam takie desery!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniaaam! chciałbym spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę, a u mnie w środę ukazał się też post z crumble :) :) ZAPRASZAM!

    OdpowiedzUsuń
  8. Joasiu, Dzikowiec, Mati, Bon Appetit Dziękuję za komentarze

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...