sobota, 5 maja 2012

Faszerowana papryka z grilla

Nie samą kiełbasą i karczkiem człowiek grilluje. Warzywa z grilla są równie smaczne, jeśli nie smaczniejsze. Jeśli chodzi o mnie to zupełnie bez karczku mogę się obejść, jednak szaszłyka drobiowego nie odmówię. 
W planach grillowych były tylko papryki faszerowane fetą z ziołami i zielonym ogórkiem, jednak po śniadaniu okazało się, że zostało trochę twarożku z rzodkiewką, który - jak przystało na finalistkę konkursu Ekonomia Gastronomia ;) - został wykorzystany jako nadzienie i spisał się doskonale. Obie wersje są godne polecenia. 


Składniki:
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 250g sera feta
  • ogórek zielony
  • oregano
  • 250 g sera białego
  • 5 rzodkiewek
  • szczypior
  • 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
Papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion. Ser feta rozdrobnić, ogórek obrać, zetrzeć na tarce, odrobinę posolić i odłożyć na sitko do czasu aż puści wodę. Następnie zmieszać z fetą i oregano. 
Ser biały rozdrobnić, dodać pokrojone  w kostkę rzodkiewki, posiekany szczypiorek, jogurt, czosnek i doprawić. Faszerować papryki serami i grillować. 






3 komentarze:

  1. Nie pomyślałabym, że można ją też zrobić na grillu. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. O Matyldo ależ one mniamniuśnie wyglądają!!!!!!Zrób proszę dla mnie z 3 czy 4 i wyślij ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro robię grilla i te papryczki zrobię :)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...