wtorek, 1 maja 2012

Szaszłyki drobiowe w jogurtowej zalewie

Mamy długi weekend więc jak na statystycznego Polaka przystało muszę dodać wpis o pysznym jedzonku z grila. Zwłaszcza, że to dużo łatwiejszy i szybszy sposób aby przy tej genialnej pogodzie nakarmić rodzinkę. Gdy w końcu mam kilka dni wolnych od pracy to chętnie spędzam je przy grillu na podwórku, czy też spacerując po lesie, zamiast siedzieć w kuchni. Szybki obiad w postaci szaszłyków z grilla, sałatek, warzywek. Wszystko to praktycznie samo się robi, trzeba tylko od czasu do czasu przewrócić  na drugi boczek jak Heniu;).
Pierwsza propozycja to szaszłyki drobiowe w zalewie jogurtowo-paprykowej oraz jogurtowo-curry. Po kolejne zapraszam w kolejnych dniach.



Składniki:
  • 4 piersi kurczaka
  • curry
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • sól
  • 330 ml jogurtu naturalnego


Przygotowanie:
Kilka godzin przed grillowaniem lub dzień wcześniej  kroimy piersi kurczaka w większą kostkę. Rozdzielamy do dwóch pojemników, do każdego z nich dodajemy po połowie dużego jogurtu. Następnie sypiemy do jednej części dużo curry w proszku, tak  żeby praktycznie całą powierzchnię przykryć przyprawą, solimy i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią piersi z tą różnicą, że posypujemy papryką słodką i odrobiną ostrej. 
Po kilku godzinach nabijamy piersi na patyczki do szaszłyków i grillujemy.











4 komentarze:

  1. Przepiękne zdjęcia. Chętnie wypróbuję ten przepis. Dziękuję za dodanie go do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chetnie bym sobie pogrillowala, ubolewam nad brakiem ogrodka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intuicja podpowiada mi, ze te szaszłyki są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już mi ślinka cieknie na sam ich widok :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...