sobota, 12 maja 2012

Torcik z fasoli i ryżu bez mąki za to z herbatą

Zachęcona udanymi ciasteczkami z fasoli poszłam krok dalej i postanowiłam przygotować  torcik z fasoli z kremem na durszlakowy konkurs. Zaletą tego ciasta jest jego wilgotność. Nawet na drugi dzień, przykryte jedynie ściereczką nie wysusza się ani odrobinę. Krem natomiast jest połączeniem ryżu, serka mascarpone i zielonej herbaty z prażonym ryżem firmy Irving Tea. Herbata w kremie podkreśla jego ryżowy smak, jednak jest bardzo delikatnie wyczuwalna, dlatego fanom herbacianych smaków proponuję zwiększyć ilość użytych torebek.  
Ciasto można polać również odrobiną soku malinowego. 
/przepis własny/


Nie zniechęcajcie się tylko tymi składnikami, torcik naprawdę nie smakuje jak warzywo, a najprawdziwsze słodkie ciasto :) Problem w tym, że nie wiem jak go nazwać. Macie jakieś pomysły?



Składniki na ciasto:
  • 300 g czerwonej fasoli (już ugotowanej)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Składniki na masę:
  • 100 g suchego ryżu (około pół szklanki)
  • 350 ml wody (około 1,5 szklanki wody)
  • 250 g serka mascarpone 
  • 8 łyżeczek cukru
  • 4 torebki zielonej herbaty z prażonym ryżem Irving Tea

Przygotowanie:
Fasolę zmiksować zupełnie na masę, nie może być żadnych grudek (najlepiej blenderem).  Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą fasolową. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 min.

Herbatę zaparzyć w 1,5 szklanki wody, zalać ryż i gotować do miękkości. Ryż powinien być  klejący, jeśli będzie sypki musimy dolać jeszcze trochę wody lub herbaty. Po ugotowaniu zblendować na masę. Dodać cukier i serek mascarpone.

Ciasto pokroić na 12 równych kwadratów. Przygotować 4 porcje, każda po 3 płaty ciasta przekładane masą. Odrobinę masy pozostawić do dekoracji. 




Możemy również przygotować deser w szklance. Ciasto pokruszyć i wysypać do szklanki na przemian z masą. Po wierzchu posypać kakao. 






17 komentarzy:

  1. o rety.
    wygląda... niesamowicie. i ta wiosenna aranżacja? cudowne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietnie wyglada, az trudno uwierzyc, ze to wszystko bez maki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja poproszę tę w szklance!:) super wygląda i z pewnością tak smakuje:)

      Usuń
    2. Maggie dzięki :) Lena dokładnie tak jak piszesz, na prawdę jest smaczne, częstuj się ;)

      Usuń
  3. Ekstra!!! Na pewno jest mniej kaloryczny niż zwykłe ciasto. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, czy mniej kaloryczne w zasadzie nie wiem, jakoś nie liczyłam

      Usuń
  4. pięknie udekorowane i podane, a dodatkowo oryginalne!
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, piękny torcik! Trzymam kciuki w konkursie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest przeuroczy! I jaka zaskakująca ta fasola!

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykły, a jak fajnie w szklance wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...