sobota, 9 czerwca 2012

Moussaka

Przygotowanie tego dania zaproponowała Viola z bloga Fun & Taste, a jako że jest to właścicielka jednego z moich ulubionych blogów, nie mogłam odmówić ;) Wspólne, wirtualne gotowanie to ciekawy sposób na zebranie przepisów na konkretne danie w kilku różnych odsłonach, bo wiadomo, że każdy z nas dostosuje przepis pod swoje kubki smakowe :)
Moja musaka jest uzupełniona o warstwę podsmażonych ziemniaków pokrojonych w plastry. Tak robi to danie moja siostra, która wiele lat mieszkała w Atenach i nauczyła się je przyrządzać od Greków, z którymi pracowała. 
Ponoć 80% Greków robi musakę z samego mięsa i bakłażanów, jednak moja rodzinka (ze mną na czele) nie jest aż tak mięsożerna i wolimy z dodatkiem ziemniaczków ;) 

Wraz ze mną w wirtualnej kuchni gotowali: Viola, Bartek, Patrycja, Aga, Monika, Kasia, Mariola i Anna.





Składniki:
(naczynie żaroodporne na ok 6-8 porcji)
  • 800 g zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 4-5 dużych bakłażanów (ok 1300-1500g)
  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • dwie duże cebule
  • 1,5 szklanki czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • puszka przetartych przez sito pomidorów
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżo posiekanego oregano
  • oliwa do smażenia
Składniki na beszamel:
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 100g żółtego sera
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i smażyć porcjami z obu stron do złotego koloru. Bakłażan wymyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na plastry 0,5 cm. Posypać solą i pozostawić na 1 godzinę. 

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i mocno przesmażyć razem z mięsem na 2 łyżkach oliwy. Dolać wino i dusić ok.15 min na małym ogniu. Przetrzeć przez sito pomidory, dodać do mięsa wraz z koncentratem pomidorowym, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, pietruszką i oregano. Patelnię zdjąć z ognia. 

Bakłażan osuszyć i smażyć porcjami z obu stron do zmiękczenia i zmiany koloru (bakłażan jest jak gąbka, będzie bardzo nasiąkał tłuszczem, więc dobrze jest zbyt dużo oliwy naraz nie wlewać). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Mięso układać warstwami naprzemiennie z plastrami bakłażana i ziemniakami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Przygotować sos beszamelowy. 
Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Gdy masło się wchłonie po troszeczku dolewać mleka cały czas mieszając aż do uzyskania masy bez grudek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić ok 5-10 minut ciągle mieszając.

Polać zapiekankę, całość posypać startym serem i piec ok 45 minut. w temp 220 stopni.











13 komentarzy:

  1. A ślinka kap kap kap........wspaniała ta Twoja wersja!........Dziękuję za wspólne kucharzenia, miło było razem przygotowywać to danie i poplotkować troszkę ;) Liczę że to nie ostatnie nasze spotkanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała, brakuje mi tylko cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę, że dziś na blogach rzeczywiście króluje musaka:)
    niedlugo będę smakować greckiej:)


    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  4. z ziemniakami jeszcze nigdy nie jadłam, ale może, kiedyś... :)
    smakowicie Ci się zapiekła!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszną wersję przygotowałaś. Dziękuję za pyszne mussakowanie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze chciałam zrobić moussakę, ale jakoś nigdy do tego nie doszło. Chętnie więc bym zjadła kawałek Twojej :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ta wersja z ziemniakami, do wypróbowania:) Miło było wspólnie gotować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie również było miło i liczę na więcej spotkań w wirtualnej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję bardzo za wspólne gotowanie :-) Twoja wersja jest dla mnie bardzo ciekawa, bo w greckich restauracjach czasami miałam okazję jeść z ziemniakami i nastęnym razem zrobię właśnie taką (bez mięsa oczywiście)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wersja z ziemniakami jest rownie pyszna co ta bez ich dodatku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wieki temu ją robiłam. Pyszna. Z ziemniakami nie próbowałam, warto się skusić.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Niezwykle apetycznie wygląda! Ja też ostatnio robiłam wersję z ziemniakami i bardzo mi smakowała, ale następnym razem, tj. jutro:) zrobię wersję z samym bakłażanem.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. PS. a beszamel robiłam z jajkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...