środa, 20 czerwca 2012

Sernik J. Oliviera z rabarbarem

To już raczej ostatni wpis rabarbarowy w tym roku, ale nie martwię się, zapasy na zimę przygotowane, a przede mną niezliczona ilość owoców i warzyw do produkcji różnego rodzaju dań, ciast, sosów, itp. Jak ja lubię lato w kuchni... Prawie tak samo lubię serniki:) Dzisiejszy jest mocno serowy i słodki, ale jednocześnie lekko kwaśny dzięki wierzchniej warstwie z rabarbarem. Jest też taki jak lubię, ciężki i wilgotny zarazem. Oczywiście w zależności od tego jakiego sera użyjemy będzie się trochę różnił. Jeśli lubicie serniki kremowe i lekkie, to ten na pewno nie jest dla Was, spróbujcie raczej tego sernika nowojorskiego.
Źródło: wypieki z pasją





Składniki na spód:
 /forma 30x22/
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 110 g masła

Składniki:
  • 1 kg sera (użyłam z wiaderka Piątnicy)
  • 2 duże jajka
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 115g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
Składniki na warstwę rabarbarową:
  • ok. 350g rabarbaru
  • 80g cukru
  • 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • pół galaretki truskawkowej
Przygotowanie: 
Herbatniki na spód zmielić dokładnie w blenderze, dodać rozpuszczone masło i wymieszać dokładnie. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie ugnieść aby utworzyć zwarty spód. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i podpiec ok. 10 minut.
    W tym czasie przygotować masę serową. Wymieszać mąkę kukurydzianą z cukrem, dodać ser i utrzeć na kremową masę. Dalej miksując dodawać kolejno jajka, następnie śmietanę i skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Rabarbar przesmażyć z cukrem, imbirem i zmiksować. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać. 
    Na podpieczony spód wylać masę serową, wyrównać, nałożyć rabarbar. Piec około 45 minut w temperaturze 200oC.





    8 komentarzy:

    1. fajny serniczek, ciekawy :)

      OdpowiedzUsuń
    2. sernik z rabarbarem? Biorę w ciemno! :) Dziękuję za udział w akcji :)

      OdpowiedzUsuń
    3. ciekawy przepis, a sernik wygląda bardzo kusząco

      OdpowiedzUsuń
    4. Smakowicie wyglada! Wszystko, co z rabarbarem, biore w ciemno :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Sernika z rabarbarem nigdy nie jadłem, kuszące...

      OdpowiedzUsuń
    6. TAKI SERNIK JEST IDEANY DLA MNIE!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za komentarz.

    Print

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...