niedziela, 8 lipca 2012

Roladki drobiowe z Włoskim wnętrzem

Jak głosi hasło konkursowe - Z oliwą z oliwek można... wyczarować przepyszne: Roladki drobiowe z oliwkami i pesto z natki marchewki podawane ze smażonymi nitkami warzywnymi oraz sosem balsamiczno-tymiankowym. 
 /przepis własny/

W naszej Polskiej kuchni utarło się, że oliwa z oliwek służy wyłącznie do dressingów i marynat. Szkoda, bo jest dużo zdrowsza od zwykłego oleju, a jej zastosowanie jest naprawdę uniwersalne. Do dzisiejszej potrawy możecie użyć różnych odmian oliwy, od tradycyjnej Classic (jak w poniższym przepisie) po oliwy smakowe jak np. chili, cytrynowe czy pesto (również w poniższym przepisie). Ważne jednak aby była to oliwa z oliwek extra vergine, która wzbogaci smak potrawy i sprawi, że poczujecie zapach dania Włoskiego;)
W kolejnych trzech postach pokażę jak wykorzystać ją na różne sposoby. Przy produkcji tego dania wykorzystamy oliwę z oliwek extra vergine do smażenia oraz jako składnik pesto, w kolejnych dwóch postach opiszę inne sposoby jej użycia (pieczenie i dressing).
Przy smażeniu musimy koniecznie pamiętać, żeby utrzymywać stałą temperaturę oliwy (160-180 st). Przy zbyt niskiej temperaturze potrawa będzie nasączona tłuszczem, przy zbyt wysokiej natomiast oliwa straci swoje zdrowotne właściwości i najważniejsze - w żadnym wypadku nie możemy dopuścić do dymienia jeśli nie chcemy aby wytworzyły się substancje toksyczne. 



Składniki na pesto: 
  • 30 g natki marchewki
  • 20 g natki pietruszki 
  • 30 g parmezanu
  • 30 g pestek dyni
  • 1  ząbek czosnku 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine (Pesto - Monini)
  • sól (opcjonalnie bo ser jest słony)
Przygotowanie: 
Pestki dyni podprażamy na suchej patelni przez około 4-5 min. Natkę marchewki i pietruszki wrzucamy do moździerza lub miksera i ucieramy jak najdokładniej. Dodajemy wystudzone pestki dyni, czosnek, ser i ucieramy na gładką pastę (chociaż ja lubię gdy są wyczuwalne okruszki pestek). Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ewentualnie solimy.


Składniki na sos balsamiczno-tymiankowy: 
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine  (Classico - Monini)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka świeżego tymianku (drobno posiekanego lub roztartego w moździerzu)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku i gotować do czasu aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Trzeba tylko uważać żeby nie przesadzić z redukcją bo stanie się gęsty jak karmel i gorzki. 

Składniki na smażone niteczki:
  • 1 długa marchewka
  • 1 długa cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine (Classico - Monini)
Przygotowanie:
Cukinię i obraną marchewkę kroimy w cieniutkie plastry obieraczką do warzyw, a następnie kroimy wzdłuż na paseczki cienkie jak niteczki. Z papryki wykrawamy cieniutkie okręgi i rozcinamy jeden bok żeby nitka była długa. Wszystkie warzywa mieszamy i smażymy na oliwie przez około 3-4 min. Na talerzu polewamy sosem balsamicznym.


Składniki dodatkowe:    
  • 1 pierś kurczaka
  • oliwki czarne (mogą być nadziewane chili)
  • sól, pieprz 
  • oliwa z oliwek extra vergine (Classico - Monini) do smażenia roladek
Przygotowanie:
Pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na dwa cienkie plastry, które jeszcze dodatkowo rozbijamy aby po faszerowaniu łatwiej było je zrolować. Solimy pieprzem i solą. Możemy dodatkowo zastosować ulubioną marynatę, ale w przypadku nadziewania mięsa pesto z marchewki, jego smak wyjątkowo aromatyzuje całą roladkę dlatego stosuję tylko sól i pieprz. 
Każdy z plastrów smarujemy pesto i układamy oliwki  w rządku, wzdłuż krótszego boku. Zawijamy, przewiązujemy nicią bądź spinamy wykałaczką. Smażymy.
Podajemy ze smażonymi niteczkami warzywnymi i sosem balsamicznym.





1 komentarz:

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...