niedziela, 8 lipca 2012

Uzależniająca sałatka

Jak głosi hasło konkursowe - Z oliwą z oliwek można... wyczarować przepyszną: Sałatkę z grillowanym kurczakiem, ricottą, orzechami i winogronami, a wszystko to polane aksamitnym sosem balsamiczno-czekoladowym.
 /przepis własny/

Sałatka to trzecia i ostatnia już odsłona zastosowania oliwy z oliwek extra vergine (wcześniej było o smażeniu, i pieczeniu). Ostatnia nie dlatego, że są tylko trzy sposoby jej zastosowania, tych jest dużo więcej, natomiast jedynie trzy przepisy mogę zgłosić do konkursu z Monini.
Dzisiejsza propozycja najbardziej w Polsce popularna - dressing do sałatki, ale sałatki nie byle jakiej bo z mojego ulubionego szpinaku, orzechów i czereśni z dodatkiem sosu balsamiczno - czekoladowego. Muszę przyznać, że ta sałatka jest uzależniająca więc jeśli  zdecydujecie się przepis wypróbować, zrobicie to na własną odpowiedzialność - na jednorazowym przygotowaniu na pewno się nie skończy;)



Składniki na sos: 
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine (Classic Monini)
  • 2 łyżeczki golden syrupu (lub miodu)
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 suszone malutkie chili (dodałam takie malutkie 1cm)
Przygotowanie:
Ocet wymieszać z golden syrupem i podgrzewać do czasu aż sos zredukuje sie o połowę. Czekoladę wkładamy do plastikowej miseczki i stawiamy na garnek z gorącą wodą (nie podgrzewamy na gazie) przykrywamy pokrywką i czekamy aż się rozpuści. Dodajemy czekoladę i oliwę do sosu, mieszamy i dodajemy chilli do smaku. Jeśli sos się zrobi zbyt gęsty możemy dodać trochę oliwy i wymieszać. 
    Składniki na sałatkę:
    /2 małe porcje/
    • 8-10 czereśni
    • 10-12 kostek sera ricotta
    • 10-12 orzechów nerkowca
    • 8-10 liści rukoli
    • 5-6 średnich liści szpinaku
    • 1 grillowana pierś kurczaka
    • 1/4 świeżego chilli 
    • oliwa z oliwek extra vergine o smaku cytryny-opcjonalnie
    Przygotowanie:
    Czereśnie kroimy na pół i wyciągamy pestki, grillowanego kurczaka kroimy w kostkę. (Mięso  można również pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Solę je tylko i odrobinę pieprzę). Na talerzu układamy liście rukoli, poszarpane liście szpinaku, układamy całe orzechy, połówki czereśni oraz kosteczki kurczaka. Serek ricotta kroimy w kosteczkę i układamy na talerzu. (Serek musi być mocno schłodzony w lodówce bo jest delikatny i ciężko go będzie pokroić  w kostkę). Chilli kroimy w cieniuteńkie milimetrowe plasterki-kółka i układamy na talerzu.
    Polewamy sosem.









    12 komentarzy:

    1. troszkę zaskakujące połączenia składników, ale całość wygląda pysznie i na pewno bym spróbowała :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Mmm... nerkowce, czekolada... chyba znalazłam coś dla siebie :) Można prosić porcyjkę?

      OdpowiedzUsuń
    3. O amtko... rewelacyjna ta sałatka. !

      OdpowiedzUsuń
    4. Nawet już patrząc na zdjęcia język mi się plącze :D

      OdpowiedzUsuń
    5. Prezentuje się rewelacyjnie. Musi być pyszna;)

      OdpowiedzUsuń
    6. wspaniały skład i ciekawe zastosowanie gorzkiej czekolady!

      życie & podróże
      gotowanie

      OdpowiedzUsuń
    7. Bardzo smaczna i rzeczywiście można by się od takiej uzależnić!:)

      OdpowiedzUsuń
    8. Ciekawe połączenie. Muszę koniecznie spróbować zarówno sosu jak i całej sałatki :-D

      OdpowiedzUsuń
    9. Super połączenie smaków! Sos wydaje się być przepyszny:)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za komentarz.

    Print

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...