piątek, 31 sierpnia 2012

Melonowo-kokosowy mus z imbirową bezą

Nie jestem znawcą win, nigdy nie potrafiłam określać smaku, regionu czy szczepu. Z winem jednak jest tak jak z kawą, nie smakowała mi gdy byłam nastolatką, a teraz nie umiem się bez niej obejść. Ten trunek dla dorosłych jest dla mnie nie lada zagadką, im więcej różnych odmian próbuję, tym ciekawsze mi się wydają. Sprawia mi przyjemność poznawanie nowych odmian nie tylko w praktyce, ale też w teorii, bo wino to bardzo interesujący temat - od momentu zbioru owoców aż po degustację i analizę. Lubię o tym czytać by za jakiś czas lepiej rozpoznać temat, a póki co próbuję, próbuję, próbuję... Przyjemna nauka prawda? ;)
Co z tej nauki wynika oceńcie sami. Do dzisiejszego deseru dobrałam wino Gewurztraminer d’Alsace. Okazją było „babskie spotkanie” bo nic tak nie uatrakcyjnia spotkań w gronie koleżanek, jak wino i pyszny deser. Jak mówi producent - wszak ja dopiero się uczę ;) – Gewurztraminer charakteryzuje się intensywnymi aromatami korzennymi i owocowymi w związku z czym doskonale współgra z moim lekko słodkim deserem. Melonowo-kokosowy mus, imbirowa beza i cynamonowe mascarpone to egzotyczna mieszanka, która uzupełniona winem tworzy doskonałą całość.


Składniki na bezę:
/3 szt. troszkę większe niż ramekiny/
  • 2 białka
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4-5 kropli octu winnego białego
  • 3/4 łyżeczki świeżo startego imbiru
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukru, ocet i mąkę. Następnie dodajemy starty imbir i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 5 min a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 i pieczemy jeszcze 45 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Składniki na mus:
  • 450 g melona
  • 300 ml wody
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Melona pokrojonego w mniejsze kawałki gotujemy w wodzie do czasu aż się rozgotuje (czas będzie zależał od tego jak bardzo dojrzały mamy owoc). Następnie miksujemy wszystko na gładką masę, gdy przestygnie dodajemy mleczko kokosowe (w temp. pokojowej) oraz żelatynę namoczoną w 4 łyżkach wody. Wstawiamy do lodówki, a gdy zacznie powoli tężeć wylewamy na bezę i dalej wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Dodatkowo:
250 g serka mascarpone
pół łyżeczki cynamonu w proszku
łyżeczka cukru
1 żółtko

Żółtko z cukrem ubijamy do czasu aż zmieni kolor i będzie puszyste, dodajemy serek, cynamon i mieszamy delikatnie. 
Wykładamy na bezę. 


Bezę układamy na talerzyku musem melonowym do dołu, na bezę nakładamy serek mascarpone i dekorujemy owocami. 

Dodatkowo możemy podać z sosem ajerkoniakowym, bądź zabajone z dodatkiem Gewurztraminer :)






13 komentarzy:

  1. No nie ma wyjścia, trza spróbować i wina i boskiego deseru:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, wykonanie mnie trochę przerasta, bo ja jestem deserowym leniem, ale przyznaję, że to moje smaki. Tym bardziej, że od tygodni mam fazę na melony. :) Ale nie mówię nie, może kiedyś zrobię? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie.
    uwielbiam imbir. i bezę. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko, ten deser wygląda rewelacyjnie!!!!
    na winie się nie znam, kiedyś piłam czerwone, teraz tylko białe schłodzone, pasuje mi z grubsza do wszystkiego:)

    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Wykwintne a zarazem proste w wykonaniu. Podam ten deser jak będę miała gości i na pewno będą zachwyceni. Tak podany deser i do tego lampka wina plus zapalone świece na stole przykrytym pięknym obrusem...zrobię furorę i to już za tydzień:)) Powiem szczerze,że jesteś profesjonalistką w prostych i bardzo efektownych przepisach:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze jaki komplement, bardzo dziękuję i czekam na relacje ze spotkania :)

      Usuń
  6. Ja się na winach nie znam kompletnie. Na szczęście mam w domu maniaka, który o winach wie chyba wszystko (a przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie). Jako rasowy łasuch znam się za to trochę na deserach i po zdjęciach widzę, jaki ten Twój musi być dobry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, to napisz proszę co Twój maniak winny ;) uważa na temat połączenia tego wina z deserem.

      Usuń
  7. Gratuluje wyroznienia, wlasnie przeczytalam, ze dostalas sie do decydujacego etapu konkursu, do ktorego zglosilas to danie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o ranyy ale mi przyniosłaś miłą wiadomość, ja jeszcze o tym nie wiedziałam :)))) dziękuję :*

      Usuń
  8. Gratuluję! Głosuję na Twój przepis :)

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  9. oj, deser wpasowujący się w moje smaki w 100% !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...