wtorek, 4 września 2012

Faszerowany bakłażan


Zapiekane warzywa to fajne danie zarówno na imprezę jak i zwykły, codzienny obiad. Zamiast tradycyjnej kulki ryżu, mięsa i sałatki ułożonej na talerzu, mamy 3 w 1. Farsz nie jest tutaj wyszukany - to klasyczne mięso + ryż, który pasuje do większości warzyw.  Prosto, ale smacznie. Bakłażany to oczywiście tylko przykład, takim samym nadzieniem możemy wypełnić paprykę, kabaczki czy cukinię. Tę ostatnią lubię nadziewać najbardziej. Skracam tylko wtedy czas zapiekania bo cukinia szybciej niż bakłażan robi się miękka, a ja lubię gdy jest lekko chrupiąca. 

Czy Wasze dzieci lubią nadziewane warzywa? Moje traktują je jak naczynie i uważają, że niekoniecznie trzeba je zjadać... Farsz owszem, ale taki bakłażan, czy cukinię zostawiają jak brudny talerz... Mam nadzieję, że z czasem im to minie:)



 Składniki:
  • 3 bakłażany
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 200 g zielonego groszku
  • 350 g mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • kilka plastrów pomidorów
  • po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i oregano
  • sól, pieprz
  • starty żółty ser
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążamy miąższ, solimy a następnie odstawiamy na ok.40 min. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i chwilę podsmażamy. Groszek gotujemy na półtwardo. Następnie mieszamy go z ryżem, przyprawami i nadziewamy bakłażany. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy bulionem. Pieczemy przez 45-50 min. w temp. 180 stopni. Około 10 min. przed końcem pieczenia układamy plastry pomidora i posypujemy startym serem.





12 komentarzy:

  1. Mmmm... ależ one wyglądają!!!! Zjadłabym chyba wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinię taką nadziewaną już jadłam, bakłażana jeszcze nie, ale muszę przyznać, że wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bakłażany faszerowane są pyszne, groszek to dla mnie nowy fajny dodatek do nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie wygląda, mi dojście do zjadania również miseczki warzywnej zajęło ładnych parę lat:)))


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie robiłam w tym roku bakłażana, a Twoje tak pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Az mi sie Grecja przypomniala :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie nadziane ,,warzywa'' Muszę wypróbować Twoją wersję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie przyrządzałam bakłażana ale chyba się skuszę. Wczoraj robiłam papryke nadziewana duszona w pomidorach tez jest pyszna:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno pyszne! Polecam faszerować bakłażany kozim serem, też są super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio jadłam podobnego tylko faszerowanego mięsem w sosie pomidorowym, ale bakłażan jest tak dobry, że chyba każda wersja przypadnie mi do gustu :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam jesienią faszerować warzywa. Uwielbiam też bakłażany. Zresztą niedługo już u mnie na blogu autorski przepis ale i Twoją wersję, mięsną chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...