poniedziałek, 17 września 2012

Leczo z cukinią i chorizo


Leczo to danie rodem z Węgier, ale u mnie za sprawa chorizo nabiera hiszpańskiego wyrazu. Główny składnik to oczywiście papryka w różnych kolorach, cukinia oraz kiełbasa.  W dzisiejszej wersji są też pieczarki jednak czasami zdarza mi się robić bez ich dodatku, a leczo wychodzi równie smaczne. Najbardziej lubimy leczo na ostro więc w roli "zaostrzacza";) wystąpiła hiszpańska, pikantna kiełbasa chorizo. Jeśli zdecydujecie się na mniej ostrą kiełbasę radzę dodać więcej ostrej papryki - bez niej potrawa może być mdła. Można też zrobić leczo w szybszej wersji, wystarczy poddusić paprykę razem z pozostałymi składnikami, ale bardzo polecam pieczoną bo ma zdecydowany, intensywny smak.


Składniki:
  • 4 papryki czerwone
  • 4 duże pomidory
  • 1 średnia cukinia
  • 2 laski kiełbasy chorizo
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (więcej jeśli nie dodajemy ostrej kiełbasy)
  • 1 ostra suszona papryczka chilli (ok 1 cm)

Przygotowanie:
Papryki smarujemy oliwą, pieczemy w piekarniku (najlepiej opcja grill) do czasu aż będzie miała czarną skórkę. Wyciągamy, zawijamy w folię aluminiową i po 10 min ściągamy skórkę oraz oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie kroimy w paski. Pomidory parzymy i ściągamy skórkę. Kiełbasę w plasterki, cebulę w kostkę i posiekany czosnek przesmażamy razem na patelni, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i gotujemy aż się rozgotują. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cukinię kroimy wzdłuż i wydrążamy pestki, a następnie kroimy w półplastry. Wszystko razem mieszamy, gotujemy do miękkości i przyprawiamy do smaku.



7 komentarzy:

  1. chorizo lubię w każdej postaci, a w leczo musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Leczo z pieczoną papryką - prawdziwe niebo w gębie! I jeszcze te dodatki... mmmmmmmmm!

    OdpowiedzUsuń
  3. smak rodzinnego domu, często u nas gościło, co uświadomiło mi, że od dawna nie robiłam

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, muszę wypróbować Twoją wariację, bo wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  5. takie dania uwielbiam, mocno pikantne musi być:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebanalne! Aż się chce pędzić do kuchni i gotować :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale Ci to dobre musiało wyjść :P Paluszki lizać ;) Moja wersja nieco inna - leczo z cukinii

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...