środa, 19 września 2012

Sandwich serowy z pesto i suszonymi pomidorami

Jest takie powiedzenie: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. To powiedzenie potrzebuje jednak uzupełnienia o dwa dodatkowe posiłki, bo kto dzisiaj je trzy posiłki dziennie? Zapracowani pracoholicy nie mają czasu na taki trójpodział i jedzą zapewne 1 posiłek dziennie;), ale zakładam, że reszta, zgodnie z wytycznymi dietetyków je pięć posiłków? Nie, nie, będę tu rozwodzić się na temat diet, a jedynie pokażę Wam co lubię jeść na śniadanie w dniu roboczym. 
Śniadanie jest najważniejsze - nabieramy dzięki niemu energii na cały dzień, więc musi być solidne. Jeśli nie macie czasu na owsiankę przed wyjściem do pracy (co byłoby najmądrzejsze, ale kiedy to ugotować?), zróbcie chociaż zwykłą kanapkę, a nie pijcie kawy zamiast, jak robi od lat mój M.  
Sandwiche są o tyle fajne, że możemy na szybko wrzucić do nich co mamy w lodówce, i zabrać do pracy, albo jeszcze lepiej jeśli mamy chociaż odrobinę czasu przed wyjściem, możemy zjeść taką kanapkę na ciepło. Wystarczy podgrzać chlebek na patelni (najlepiej grillowej) i roztopiony żółty ser zwiąże nam fajnie wszystkie składniki z chlebem. To naprawdę nie wymaga dużo czasu. Do tego koktajl mleczny, jajko na miękko czy zwykła herbata z cytryną i śniadanie gotowe. 
A gdy macie wolny dzień i więcej czasu np. w weekend to zdecydowanie polecam naleśniki , placuszki bananowe albo cynamonowe

Jeśli dotrwaliście do końca tego przydługiego jak na mnie wpisu;) to zapraszam na kolejne dni - będą jeszcze propozycje na II śniadanie, lunch, obiad i kolację.  



Składniki:

  • dwie kromki chleba
  • kilka listków rukoli
  • dwie łyżeczki pesto (u mnie takie)
  • dwa plasterki szynki drobiowej
  • 1 strąk papryki
  • 2 pomidory suszone
  • kawałek żółtego sera (ilość uzależniona od tego jak bardzo dbacie o wagę;)
  • opcjonalnie czosnek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Dwie kromki chleba odrobinę podpiekamy na patelni grillowej (zwykła też się nada;) z jednej strony (możemy tę podpieczoną stronę natrzeć ząbkiem czosnku) Następnie układamy kolejno pesto, rukolę, szynkę, paprykę, suszone pomidory i na końcu posypujemy startym na dużych oczkach serem. Przykrywamy podpieczoną stroną chleba i pieczemy jeszcze chwilę nieprzypieczone strony najlepiej pod przykrywką żeby ser zdążył się roztopić zanim chleb zbytnio się spiecze. 






14 komentarzy:

  1. bardzo apetyczne :) aż się głodna na noc robię ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego sandwicha z chęcią bym porwała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja na śniadanie - uwielbiam śródziemnomorskie smaki otej porze dnia :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny sandwich! Super smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tosty u mnie często ostatnio goszczą, dzięki za pomysł z ruccolą!

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham kanapki na ciepło! Daję duuużo rukoli, aż bokami wychodzi:)Muszę z pesto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jako szanujący się pomidoroholik z suszonymi pomidorami biorę wszystko, bez wyjątku ;-)
    A co do sera to musi być go duuuużoooo!

    PS. Dbam o wagę, odkurzam ją dwa razy w tygodniu :-D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł! Uwielbiam takie kanapki. Zabieram je do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki sadwiczek byłby mi w smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham sandwicze:) Jak wrócę do domu (z urlopu)to zaraz przygotuję je na kolację. Dzieci będą zachwycone. Muszę założyć segregator z wydrukowanymi przepisami od Ciebie. Inspirujesz mnie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam, chętnie bym zjadła teraz taką kanapkę

    OdpowiedzUsuń
  12. Jej, przepiękne zdjęcia, zazdroszczę talentu! Smak wręcz wylewa się z monitora. ;)

    Serdecznie witam w akcji! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ok 10 głębokich wdechów....... GŁOOOODNA SIĘ ZROBIŁAM od czytania Twoich postów i oglądania takich zdjęć serca nie masz kobieto! :-))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...