czwartek, 20 września 2012

Słone krakersy mięsno-serowe

Lubicie podjadać coś między posiłkami? Ja niestety lubię i mimo, że to niezbyt zdrowe, nie mogę się czasem powstrzymać. Moje dzisiejsze krakersy to świetna propozycja na drugie śniadanie. Te krakersy są przegryzką w sam raz dla tych osób, które nie potrafią się zdecydować - zjeść konkretny posiłek czy ciasteczko. To przekąska „na ząb” do chrupania i jednocześnie planowy posiłek 1 z 5, które jemy w ciągu dnia, bo w związku z tym, że zrobione z mięsa – są naprawdę sycące.
Z podanych składników wyjdą dwie duże blachy. Krakersy najlepsze są w dniu pieczenia, są wtedy najbardziej kruche, ale dobrze smakują też na 3 dzień (dłużej nie udaje mi się sprawdzić bo znikają :). 
Jeśli krakersy nie są tym czego szukacie na  drugie śniadanie zawsze możecie sięgnąć po pyszne jogurty z musli, owoce wszelkiej maści czy koktajle owocowe.
Inne propozycje na drugie śniadanie (niekoniecznie dietetyczne) znajdziecie też tutaj: drożdżówki z morelamidrożdżówki świnkidrożdżówki serca, drożdżówki z serem.




Składniki:
/3 duże blachy/
  • 300-350 g mięsa wołowego lub drobiowego z rosołu (zawsze mielę je razem z marchewką z rosołu)
  • 120 g żółtego sera
  • 200 g mąki 
  • 100 g masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki octu ryżowego lub octu winnego białego
  • do posypania: słonecznik, amarantus, sezam
Przygotowanie: 
Mięso z rosołu mielimy, dodajemy mąkę, miękkie masło, utarty żółty ser, sól, tymianek, proszek do pieczenia i ocet. Wszystko wyrabiamy mikserem lub ręcznie na gładką masę. Wstawiamy do lodówki lub zamrażarki przynajmniej na godzinę. Najlepiej po pół godziny wyjąć i rozwałkować na ok.  4-5mm placek pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i ponownie wstawić do zamrażarki. Wyciągamy gdy jest mocno schłodzone, ale nie zamrożone i kroimy na malutkie trójkąty. (zbyt duże krakersy nie wysuszą się dobrze i będą gumiaste). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy 15 min w temp 200 z termoobiegiem,  po tym czasie przekładamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 5-8 min. 




10 komentarzy:

  1. takich z mięsem jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję bo to są moje autorskie:) Ja też szukałam i nie znalazłam;)
      Ale są naprawdę warte wypróbowania.
      Wielu znajomych próbowało i nikt nie odgadł, że są z mięsa, ale zgodnie twierdzili, że są naprawdę smaczną przekąską;)

      Usuń
  2. Pierwsze widzę takie krakersy! lubię coś przekąsić między posiłkami i lubię chrupać, więc fajnie by było zjeść takie choćby teraz!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Z ogromną chęcią bym skubnęła kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na mięso z rosołu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł rewelacyjny na imprezkę w sam raz, tym bardziej, że rosół lubię, ale mięsa z niego już nie bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne zdjęcie z pieńkiem :) no i sam przepis oczywiście również. Bardzo praktyczny!
    Gratuluję Ci drugiego miejsca w alzackim konkursie, choć miałam nadzieję, że to właśnie Ty pojedziesz na wycieczkę i zdasz relację na blogu...

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo, Tobie też gratuluję wyróżnienia:)

      Usuń
  7. A co zrobić z serem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...