czwartek, 11 października 2012

Buraczki z ogórkiem kiszonym

Lubicie buraki? Ja bardzo. Nie tylko są smaczne i zdrowe, ale też mają właściwości detoksykacyjne i ponoć wzmacniają odporność organizmu. Pamiętam, że w dzieciństwie mama podawała nam syrop z buraka na przeziębienie. Wtedy nie doceniałam jego smaku, ani wartości odżywczych, dzisiaj sama podaję taki syrop moim dzieciom. Chłopcy na szczęście bardzo go lubią, a buraczki z ogórkiem z przepisu poniżej to ich ulubiony dodatek do obiadu. 
Moje buraki były wyjątkowo smaczne i słodkie co ma ogromny wpływ na końcowy efekt. Jeśli Wasze nie są tak słodkie i smaczne, możecie je odrobinę dosłodzić lub dodać startego, słodkiego jabłka.
Polecam buraki piec w piekarniku, są zdecydowanie smaczniejsze od tych gotowanych. Pieczenie nie wymaga dużo pracy, gdyż układamy je w naczyniu  żaroodpornym w całości, nie obierając nawet skóry, ale niestety buraki pieką się dosyć długo. W zależności od wielkości buraka piekę je 1,5 - 2,5 godziny. Jeśli pokroimy buraki na mniejsze kawałki, pieczenie zajmie troszkę mniej czasu, ale nie mogą one być zbyt małe bo za bardzo się wysuszą. 


Składniki:

  • 500 g buraczków (3-4 średniej wielkości)
  • 130 g ogórków kiszonych (3 średniej wielkości)
  • 40 g cebuli (pół średniej wielkości)
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki w całości ze skórą ugotować lub upiec w piekarniku do miękkości. Gdy będą już miękkie obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki pozbawione skóry i cebulę również zetrzeć, dodać do buraków, doprawić i wszystko razem wymieszać. Buraki najlepiej podawać do mięs z uwagi na właściwości zasadotwórcze. 
Smacznego:) 




14 komentarzy:

  1. o, ja czasem dodaję do barszczu ogórka, ale w takiej surówce jeszcze nie pomyślałam o tym.
    fajnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O takiej mieszaninie nie pomyślałem jeszcze nigdy, ale kusisz, kusisz :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ogórkiem kiszonym jeszcze nie próbowałam. Przepis jest doskonały, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to polaczenie. Pierwszy raz probowalam jeszcze w czasach studenckich, kiedy chodzilam na kursy zdrowego gotowania do Adwentystow Dnia Siodmego, ktorzy slyna ze zdrowej kuchni. Oni dodawali jeszcze do tego odrobinke posiekanego pora i majonez sojowy. Ja robie oczywiscie ze zwyklym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy majonezu nie dodawałam do tej sałatki, w zasadzie to chyba wolę bez, bo wyraźnie czuć smak buraka.

      Usuń
  5. Matylda, Bartolodzik, Dzikowiec to mnie zaskoczyliście. Mnie się wydawało, że to takie oczywiste połączenie, które wszyscy na co dzień stosują. Tę sałatkę robiła moja mama od zawsze, odkąd pamiętam więc nie pomyślałam, że ktoś może jej nie znać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszą super smakowac z ogórkiem:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja buraczki uwielbiam, choć najczęściej spożywam w wersji słodko-kwaśnej. Ta propozycja jednak mnie przekonuje. Wykazuje potencjał a poza tym jest megazdrowa, więc już niedługo pojawi się na moim stole, w mojej misce :-D

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak przyrządzone buraczki lubię chyba najbardziej, tylko ja jeszcze dodaję krople oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko lubię ale o takim połączeniu nie słyszałam. Na szczęście buraczki kupiłam po drodze, a ogórki mam więc już wiem co zjem na kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  10. super. robię podobną sałatkę ale z fasolą jaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawostka, nigdy nie dodawałam fasoli do buraków

      Usuń
  11. Piekę je podobnie jak Ty, czasem też gotuję na parze - bo to szybsza metoda. Taką sałatke robię w domu z dodatkiem kiszonego ogóra, groszku i odrobiną majonezu. Jest rewelacyjna. Tez wierzę w uzdrawiającą moc buraka. Na odporność, zimą, pijemy barszcz zamiast herbaty. Serdeczności!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...