wtorek, 30 października 2012

Kotlety mięsno-serowe

Kotlety mielone to ulubione danie moich dzieci. Nie wiem zupełnie dlaczego, ale każde mięso zmielone i podane w formie kotleta smakuje im znacznie bardziej niż kawałek uduszonego lub usmażonego mięsa. 
Dzisiejsze kotleciki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a za sprawą żółtego sera wymieszanego z mięsem są wyjątkowo soczyste. Kotleciki bardzo dobrze smakują z dodatkiem ryżu i surówki z  kapusty pekińskiej, albo z buraczkami. Te na zdjęciu wyjątkowo są obtoczone w bułce tartej i usmażone na patelni w małej ilości tłuszczu, ale polecam piec je w  piekarniku (wtedy nie obtaczamy w bułce).


Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 100 g sera żółtego
  • gałka muszkatałowa do smaku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej (+ ewentualnie do panierki)
  • pieprz sól
  • łyżka posiekanego oregano
  • tymianek łyżeczka suszonego
Przygotowanie:
Ser ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami i mieszamy. Możempiec obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu bądź  piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min (w zależności od wielkości). 


8 komentarzy:

  1. Dla mnie też potrawy z mięsa mielonego są najlepsze. Od dziecka uwielbiam kotlety mielone a wersję z serem wypróbuję już dzisiaj na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz po kolacji, klopsiki wyszły bardzo smaczne, zamiast ziół dodałam szczypiorek...pycha:))

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że smakowały:) Spodziewam się, że mnie też by smakowałyh ze szczypiorkiem

      Usuń
  2. Podoba mi się ten serowy dodatek. Dawno mnie nie było u Ciebie, muszę nadrobić zaległości;)

    pozdrawiam ciepło

    Malwina

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojoj, miał być żurek u nas na obiad, ale będą kotleciki serowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojoj, miał być żurek u nas na obiad, ale będą kotleciki serowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...