sobota, 17 listopada 2012

Sałatka z surowej brukselki i łososia

Zastanawiacie się czasem jak to jest z naszymi smakami? Gdy byłam dzieckiem - czyli całkiem niedawno ;) - nie lubiłam brukselki, gardziłam rybą i nawet nie wiedziałam co to żurawina. Dzisiaj wszystkie te składniki zajmują wysoką pozycję na mojej liście ulubionych produktów. Jednak to zdecydowanie nie są "dziecięce" smaki. Moje dzieci tylko czasem zjedzą żurawinę, nie przepadają za łososiem i nie lubią brukselki. Do pewnych smaków trzeba dojrzeć, zwyczajnie z czasem przywyknąć. 
Brukselka ma w sobie lekką goryczkę, która często zniechęca dzieci, dobrze jest więc lekko ją doprawić na słodko. W dzisiejszej sałatce próżno jednak szukać gorzkiego smaku. Mogłabym napisać, że miód i żurawina sprawiły, że goryczka zniknęła. Mogłabym tak napisać gdyby nie fakt, że żadnej goryczki w tej sałatce nie było nawet przed dodaniem miodu. Serio. Surowa brukselka nie ma w sobie ani krzty gorzkiego smaku, przypomina kapustę, jest jednak bardziej ostra. 
Zakładam, że do łososia raczej nie trzeba nikogo przekonywać? ;)



Składniki:
/4 porcje/

  • 40 g żurawiny
  • 200 g brukselki
  • 200 g łososia
  • 2 łyżeczki cytryny + 2 łyżki do zamarynowania łososia
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Łososia solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym (200 stC) do czasu aż nabierze różowego koloru (ok.12-15min).
Brukselkę kroimy w cienkie paseczki, dodajemy upieczonego i rozdrobionego widelcem na mniejsze kawałki łososia oraz żurawinę. Cytrynę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę mieszamy i polewamy sałatkę. Odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.




13 komentarzy:

  1. o takim połączeniu brukselki bym nie pomyślała super zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. No teraz to pojechałaś ;) Super! Muszę Ci wymyślić jakiś zaszczytny, wiele mówiący o Twoich brukselkowych dokonaniach tytuł ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha już przecież go wymyśliłaś - brukselkomaniaczka ;)

      Usuń
  4. kolejne ciekawe połączenie, które na pewno wypróbuję pod Twoim wpływem
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i czekam na szczerą opinię:)

      Usuń
  5. To ja chyba nie dorosłam jeszcze ;), bo brukselka mi nie pasuje :)), za to łosoś i żurawina jak najbardziej są na TAK :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jeśli będziesz miała chociaż odrobinę brukselki to spróbuj zjeść ją w postaci tej sałatki. Bardzo jestem ciekawa opinii kogoś kto nie lubi brukselki - czy nadal nie będzie Ci smakować, czy będziesz widziała różnicę...

      Usuń
  6. Brukselki na surowo nigdy nie jadłam, sałatka wygląda smakowicie:-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zawsze podjadam ze smakiem surową brukselkę podczas przygotowywania innych brukselkowych wspaniałości. Nie pomyślałam jednak, że można ją wrzucić do sałatki :-) Świetny pomysł!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...