środa, 16 stycznia 2013

Kurczak curry-kokosowy

To danie możemy potraktować zarówno jako sałatkę jak i pastę kanapkową. Ja bardzo lubię jeść takiego właśnie kurczaka maczając i nabierając go chlebkiem typu naan czy pita. Nie przepadam za ostrym jedzeniem, chociaż w tym przypadku robię wyjątek (jak na moje podniebienie;) i dodaję sporo ostrego curry oraz pieprzu cayenne, gdyż w ostrości cały urok. 
Jak przystało na źródło, z którego pochodzi przepis (Ekonomia Gastronomia - A. McEvedy, P. Merrett) używamy tutaj niewykorzystane resztki kurczaka. Może to być zarówno mięso z kurczaka gotowanego, smażonego jak i z rusztu. Przetestowałam wszystkie wersje i właściwie wszystkie smakują równie dobrze. 




Składniki:
(proporcje na całego kurczaka)

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 4 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 400 g majonezu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych, zrumienionych na suchej patelni
  • resztki kurczaka (dowolnego rodzaju)

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie wsypujemy curry, przyprawy i mieszamy. Wlewamy bulion drobiowy i 200 ml mleczka kokosowego. Gotujemy do czasu aż prawie cały płyn odparuje. Na patelni powinna pozostać jedynie lekko wilgotna posiekana cebula o smaku curry. Przekładamy ją do miski do całkowitego ostudzenia, a następnie zimną dodajemy do majonezu. Dodajemy posiekaną kolendrę i wiórki kokosowe. Pozostałą część mleczka kokosowego dodajemy jeśli majonez wydaje się nam zbyt gęsty (chociaż mnie taki właśnie odpowiada). Dodajemy mięso i mieszamy.





 



3 komentarze:

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...