wtorek, 29 stycznia 2013

Surówka z czerwonej kapusty

Jakiś czas temu dodałam na bloga przepis na surówkę z białej kapusty. Nie sądziłam wtedy, że będzie cieszyła się takim powodzeniem. Wydawało mi się, że wszyscy ją znają i mało kogo zainteresuje, jednak bije ona rekordy popularności na blogu. W dwa miesiące uplasowała się na 3 miejscu pośród wszystkich przepisów dodanych od początku istnienia bloga. Skoro tak Was interesują proste surówki to proponuję dzisiaj dla odmiany z czerwonej kapusty. Jest równie dobra jeśli nie lepsza ;) Lekko kwaśna, odrobinę słodka i oczywiście super zdrowa. 
Szkoda tylko, że od dwóch dni nie mogę domyć czerwonych dłoni i paznokci, bo zapomniałam założyć rękawiczki do szatkowania kapusty;)




Składniki:
  • 300 g czerwonej kapusty 
  • 100 g jabłka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej ostrej)
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Kapustę bardzo cieniutko poszatkować. Jabłka utrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Najlepsza jest gdy poleży przynajmniej pół godziny i wszystkie smaki się połączą. 


11 komentarzy:

  1. Zawsze sie cieszę z zamieszczanych przepisów na surówki bo jednak dobrze przyprawic surówke to jest wyczyn:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to dobre MNiammm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dobre to żal......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko kwestia gustu, ale dziękuję za komentarz.

      Usuń

  4. W końcu jakiś fajny przepis bez gotowania kapusty! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kapusta zbyt grubo poszatkowana.
    Ja robilem surowke z czerwonej ,ale posypywalem ja cukrem i odrobina soli i "sciskalem" az zmieknie. Troche oliwy , octu , cebuli.
    Odstawienie na pol godziny do "przegryzienia" do zdecydowanie za malo..

    OdpowiedzUsuń
  6. Grubość poszatkowania to kwestia gustu. W przepisie nie podaję grubości kapusty;)
    Na pewno bym nie ściskała kapusty i nie trzymała dłużej bo lubię gdy jest chrupiąca, ale to też kwestia upodobań.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...