wtorek, 5 marca 2013

Babka kajmakowa z polewą serową

Babka kajmakowa to jedna z ciekawszych bab jakie do tej pory udało mi się upiec i chociaż za sprawą uwielbienia rodziny częściej robię babkę łaciatą, to prezentowana dzisiaj jest równie smaczna. Wydawałoby się, że może być zbyt słodka za sprawą kajmaku, jednak jest idealna bowiem nie dodajemy już do niej ani grama cukru zakwaszając jednocześnie sokiem z cytryny, co równoważy smaki. Jest ciężka i wilgotna - dokładnie taka jaką lubię. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, Święta Wielkanocne nie mogą się już bez niej obejść.   


Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 270 g masy krówkowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • sok z 1 cytryny
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • bakalie do posypania

Przygotowanie:
Jajka ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, ucieramy. Pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny i masę krówkową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 min. w formie z kominkiem. (Jeśli nie macie tortownicy lub formy babkowej z kominkiem możecie na środku ustawić małą miseczkę/ramekin)
Serek mascarpone ucieramy z 2 łyżeczkami masy krówkowej na gładką masę i polewamy babkę. Posypujemy bakaliami. 





13 komentarzy:

  1. Sama nie wiem co lepsze, czy babka czy polewa :) Domyślam się, że najlepiej smakują razem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Przemawia bo nie ma jej zbyt dużo, czy wręcz przeciwnie - przemawia bo według Ciebie jest jej dużo a tak lubisz? ;)

      Usuń
  3. wygląda obłędnie ! kradnę przepis i nawet nie pytam czy można :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza akurat Ty nie musisz kraść przepisu bo z Twoimi umiejętnościami to zapewne wystarczy, że spojrzysz na babkę, przeczytasz nazwę i już wiesz jak ją zrobić;)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Ciekawa polewa, babka wygląda zniewalająco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękna baba Ci wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. asiast, plis - banerek albo link do akcji proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta polewa wygląda obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  8. To musiało być niebo w gębie!!

    OdpowiedzUsuń
  9. jak w przepisie jest ukochany przeze mnie kajmak to ja ten przepis zapisuję a na kawałek babeczki oczywiście się wpraszam bo wygląda bosko :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. oooo taka muszę zrobić tylko foremkę muszę zakupić :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...