czwartek, 7 marca 2013

Jajka faszerowane - szczaw i rzeżucha

Rzeżucha to nieodłączny symbol Świąt Wielkanocnych. Rośnie niesamowicie szybko, niespecjalnie ładnie pachnie, a do jej smaku trzeba się przyzwyczaić, jednak jest nad wyraz zdrowa. Co więcej, jako składnik farszu sprawdza się nadzwyczajnie - wybornie współgra ze szczawiem, zaostrza i podkreśla smak jajek. 



Składniki:
  • 2 łyżeczki przecieru szczawiowego (najlepiej domowego - przepis tutaj)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 30 g kaszy kuskus 
  • 40 ml bulionu
  • 2 łyżeczki jogurtu
  • 1 malutka łyżeczka majonezu
  • 2 pełne łyżki posiekanej rzeżuchy 
  • 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwki do przybrania
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy bulionem, przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia. Jajka obieramy ze skorupki do 3/4 wysokości, odcinamy czubek i wydrążamy łyżeczką żółtko. Dodajemy je do kaszy wraz z resztą składników i mieszamy. Doprawiamy do smaku dużą ilością pieprzu i solimy. Napełniamy białka jaj, ozdabiamy oliwkami. 




14 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł na jajka. Inaczej niż zwykle.
    Zainspirowałaś mnie do stworzenia czegoś nowego. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalnie podane- podoba mi się ten pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz i to bardzo. Połączenie niezwykle ciekawe i warte wypróbowania :)

    pozdrawiam wiosennie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentują i na pewno są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak fajnie wiosennie się zrobiło u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zachodzę w głowę, gdzie kupię szczaw, bo jak na razie nigdy go nie widziałam w żadnym warzywniaku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba jeszcze teraz nie ma świeżego dlatego pisałam żeby dodać przecier szczawiowy ze słoiczka. Najlepiej domowego wyrobu przygotowany latem i zamknięty w słoiczku na zimę, ale może też być przecier ze sklepu.

      Usuń
  7. pierwszy raz widzę tak estetycznie podane jajka faszerowane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sposób podanie tych jaj pierwsza klasa!!!! Prawdziwa ozdoba stołu:))

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawa inspiracja :-))

    OdpowiedzUsuń
  10. Interesujące. Mogłyby zagościć na każdym Wielkanocnym stole!

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis nie tylko na Wielkanoc ale również na imprezę w gronie znajomych

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...