piątek, 15 marca 2013

Jajko, szpinak i kasza gryczana - Wielkanocne śniadanie

Kolejny (obiecany w ostatnim wpisie) konkursowy przepis sprawdzi się doskonale na wielkanocne śniadanie. Oczywiście drugie śniadanie, bowiem w moim domu niedzielę wielkanocną zawsze rozpoczynamy żurkiem/ barszczem białym. Na pewno jednak warto wypróbować jajko na twardo w innej postaci niż faszerowane, których zapewne będzie przewaga na naszych stołach. 


Składniki:

  • 200 g szpinaku
  • 100 g gorgonzoli
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 szklanka wody do ugotowania kaszy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 30 g migdałów
  • 4-5 filecików anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy do zeszklenia, następnie dodajemy szpinak i chwilkę dusimy (jeśli jest mrożony, to dusimy do odparowania wody). Dodajemy gorgonzolę i drobno posiekane migdały. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. W międzyczasie pod przykryciem gotujemy kaszę gryczaną w szklance wody (bez soli!) przez ok. 15-20 min. Po ugotowaniu mieszamy z pokrojonymi filecikami anchois. Z kaszy formujemy koło, następnie układamy szpinak i na wierzch układamy drobno pokrojone białko i starte na tarce żółtko. 




10 komentarzy:

  1. wygląda bardzo efektownie i pewnie jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda kapitalnie :) Do Wielkanocy nie wytrzymam na pewno żeby je wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda, super fotka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pomysłowe, efektowne podanie! Jestem pod wrażeniem. :) A i sama potrawa musi być bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjnie wygląda, super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pieknie podane. danie - smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za miłe komentarze:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...