środa, 13 marca 2013

Pierś indycza z kaszą jaglaną i mango

Zdjęcia tej piersi indyczej nie należą do specjalnie udanych, a właśnie na potrzeby fotografii powstał ten przepis. Dokładnie na potrzeby fotografii kulinarnej i konkursu, w którym brałam udział. Nagrodą były warsztaty z fotografii kulinarnej. I udało się - jadę! Może dzięki temu w przyszłości będę robić lepsze zdjęcia;) 
Jednym z wymogów konkursu było przesłanie 3 przepisów - w moim przypadku drugim była szpajza, a trzeci już wkrótce na blogu:) Wypróbujcie je wszystkie sami i oceńcie czy się należało, bowiem to właśnie przepisy były oceniane, nie zdjęcia - te dopiero nauczę się robić:) 
Składniki:
  • 1 kg piersi z indyka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka wody (do ugotowania kaszy)
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 duże mango  (ok 150-180 g)
  • oliwa do smażenia
  • łyżka masła
  • 3 szt. czerwonej cebuli
  • sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie:
Pierś indyka natrzeć solą, dodać pieprz i rozmaryn i odstawić na 1-2 godziny. 
Kaszę przepłukać, a następnie przelać gorącą wodą. Gotować pod przykryciem przez ok 15 min (aż wchłonie całą wodę). Dodać połowę pokrojonego w kostkę mango. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła. Dodać do farszu. 
W piersi indyka zrobić nacięcie w połowie piersi tak aby powstała kieszeń, do której wkładamy farsz i zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na patelni, na której wcześniej podsmażaliśmy cebulę z każdej strony tylko do ścięcia się mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy owocami mango. Dwie cebule kroimy w ósemki i dodajemy do naczynia z indykiem. Polewamy bulionem. Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok 60-70 min. co jakiś czas polewając pierś sosem z naczynia. 




7 komentarzy:

  1. Łał, co za danie! Idealne na wielkanocny stół. Taki indyk musi smakować wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis a ja zawsze podziwiam twoje zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kasiu, mam nadzieję, że po warsztatach będzie jeszcze lepiej bo to taki mój drugi konik;)

      Usuń
  3. Dziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...