sobota, 9 marca 2013

Szpajza imbirowo-kokosowa z rumem

Moja najnowsza i od teraz ulubiona wersja tradycyjnego, śląskiego deseru. To deser na specjalne okazje, bo i szpajza jest specjalna. Puszysta, niezbyt słodka z odrobiną rumu i lekko wyczuwalnym imbirem jest naprawdę wyjątkowa. Będzie więc wyjątkowo smakować podana do stołu po Wielkanocnym, rodzinnym obiedzie. 

Składniki:
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 40 ml rumu
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 40 ml gęstego mleczka kokosowego (otwierając puszkę, nie mieszamy gęstej części z rzadką)
  • mała śmietana kremówka + 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Pianę z białek ubijamy na sztywno. W innym naczyniu ucieramy dokładnie żółtka z cukrem i ostrożnie mieszamy masę z pianą tak żeby nie zniszczyć jej delikatnej struktury. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, gęste mleczko kokosowe, imbir i rum. Lekko wszystko razem mieszamy tylko do połączenia składników. Przekładamy do szklanek, pucharków itp. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i wkładamy do pucharków. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy kakao. 




13 komentarzy:

  1. A tak naprawdę co to jest "szpajza"? Bo na śląsku niektórzy mówili mi o tym, jak o wszystkich deserach w szklance :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę to mam nadzieję dokładnie się dowiedzieć już wkrótce jeśli załapię się na warsztaty z kuchni śląskiej ;) Póki co, gdzie o tym nie czytałam, wychodziło na to że jest to deser z żółtek i białek ubitych na pianę z dodatkiem alkoholu. Więcej mam nadzieję dowiem się wkrótce. Jak na razie jest to smaczny alkoholowy deser :)

      Usuń
    2. Już jestem po tych warsztatach. Robiliśmy szpajzę i okazuje się że nie tylko w szklance się ją podaje, bo nasza była robiona na talerzu;) Już niedługo wstawię relację:)
      W szklance, czy talerzu w każdym razie warto ją zrobić bo jest pyszna:)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie pysznie :)
    A ostatnie zdjęcie jest niesamowite... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, chętnie bym zjadła porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ekstra... i te klimatyczne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję wszystkim bardzo za miłe komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepyyyysznie się prezentuje!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na śląską potrawę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...