środa, 27 marca 2013

Wielkanocny żurek z jajkiem i kiełbasą

Tradycyjnie w moim domu rodzinnym na śniadanie wielkanocne jadaliśmy barszcz biały, podczas gdy w domu rodzinnym M. jadało się żur, który dzisiaj proponuję. Ciężko zdecydować, który przygotować więc na stole wielkanocnym w tym roku będą obydwa;) Najlepszy z jajeczkiem, kiełbaską, szyneczką i obowiązkowo z odrobiną chrzanu.
Składniki:
  • 0,5 l zakwasu żurkowego
  • 2 l wody lub wywaru z wędzonki/ gotowanej szynki itp
  • biała kiełbasa 4 szt
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
    Przygotowanie:
    Białą kiełbasę, warzywa i przyprawy gotujemy w 2 l wody lub wywaru z gotowanej szynki. Dodajemy zakwas do smaku. Jeśli nie jest zbyt kwaśny możemy dodać go więcej.

    Domowy zakwas: 
    250g mąki żytniej na żurek zalewamy 1 l letniej wody, dodajemy 4 ząbki czosnku, 7-8 ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.7 dni. Jeśli mamy często używany, ukiszony garnek będzie to krócej, jeśli nie, ukiszenie żurku będzie trwać dłużej.





    3 komentarze:

    1. u nas w domu to domena mojego męża:) pięknie, apetytu na świąteczne jedzenie już mi narobiłaś:)
      Blog o życiu & podróżach
      Blog o gotowaniu

      OdpowiedzUsuń
    2. U mnie też w wielkanocny poranek je się na śniadanie żur z chrzanem . Pyszności :)

      OdpowiedzUsuń
    3. pycha, bardzo lubię żurek, podstawowe danie na Wielkanoc:)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za komentarz.

    Print

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...