środa, 29 maja 2013

Caneloni szpinakowo- migdałowe

Szpinak i ser to jeden z moich ulubionych duetów. Póki sezon w pełni korzystam ze świeżego szpinaku, zimą natomiast z mrożonego - za każdym razem wychodzi bardzo smacznie. 

Składniki: 
  • 250 g makaronu canelloni
  • 500 g szpinaku
  • 200 g gorgonzoli
  • 1 duża cebula
  • 100 g migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa Maggi do smaku
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki masła
  • 0,5 l. mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 100 g sera żółtego (można dodać do sosu lub posypać po wierzchu zapiekankę)
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy do zeszklenia, następnie dodajemy posiekany szpinak i chwilkę dusimy (jeśli jest mrożony, to dusimy do odparowania wody). Dodajemy gorgonzolę i drobno posiekane migdały. Doprawiamy czosnkiem, przyprawą Maggi,  solą i pieprzem. Nadziewamy makaron i układamy go w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. 
Robimy sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Gdy masło się wchłonie po troszeczku dolewać mleka cały czas mieszając aż do uzyskania masy bez grudek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić 10 minut ciągle mieszając.  Opcjonalnie dodać ser lub zostawić do posypania zapiekanki po wierzchu. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 30 minut w 200 stopniach (może być z termoobiegiem) aż sos się zrumieni.


7 komentarzy:

  1. nawet nie wiesz jaka się głodna zrobiłam przez Twoje zdjęcia :-))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne danie :) Zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinakowe cannelloni, świetny pomysł, aby dodać do nich migdały ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również uwielbiam szpinak a to danie wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a makaron powinien być ugotowany czy nadziewasz surowy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...