sobota, 4 maja 2013

Sałatka z dzikiego ryżu i krewetek

Zdrowe, pyszne danie, które znakomicie sprawdza się zarówno jako sałatka na przyjęcie towarzyskie, jak też na lunch do pracy. 
Składniki:
/na 4 porcje/
  • torebka dzikiego ryżu
  • 15-20 rozmrożonych, oczyszczonych krewetek
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 duże garści rukoli
  • 2 duże garści kiełków rzodkiewki
  • 2 garści szczypiorku
  • pieprz, sól (opcjonalnie)
Marynata do krewetek:
  • łyżeczka miodu
  • łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
Dressing do sałatki:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy i dodajemy krewetki odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie  dodajemy obrane i pokrojone w kostkę awokado. Gotujemy przez ok 2 minuty i odstawiamy. 
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją gdy wystygnie dodajemy do wystudzonych krewetek. Dodajemy rukolę, kiełki i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie) i polewamy dressingiem. 


6 komentarzy:

  1. Choc za awokado nie przepadam, musze przyznac, ze ta salatka wyglada swietnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, z krewetkami musi smakować wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Miła odmiana bo już nie wiadomo jakie sałatki wymyślać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka intrygująca:-) No i widzę, że zdjęcie zmieniłaś profilowe - podobna do siebie:-)) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu się zebrałam żeby sobie zrobić zdjęcie. Dobrze, że mam statyw;)

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...