wtorek, 7 maja 2013

Sałatka z grillowanej cukinii, fety i groszku zielonego

Ależ mam ostatnio ochotę na sałatki. To chyba wina - a raczej zasługa ;) - wiosny. Mimo, że póki co, prawdziwie wiosennej aury jak na lekarstwo, to jednak apetyt się zmienia wraz ze wzrostem temperatury. Dzisiejsza sałatka iście wiosenna - zielony groszek, zielona cukinia, mięta. 
Zielono mi.... 




Składniki:


  • 3 cukinie
  • 200 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
  • 200 g sera feta
  • 3 łyżki sezamu

Składniki dressingu:


  • kilka listków świeżej mięty (lub pół łyżeczki suszonej)
  • kilka listków świeżego oregano (lub pół łyżeczki suszonego)
  • 3 łyżki oleju konopnego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Cukinię obieramy wzdłuż nożem do warzyw na cieniutkie, długie plasterki i grillujemy przez kilkanaście sekund. Groszek gotujemy chwilkę i przelewamy zimną wodą żeby nie stracił koloru. Ser kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy na talerz, bardzo delikatnie mieszamy (żeby nie zepsuć struktury sera) i posypujemy sezamem. Składniki dressingu mieszamy i polewamy sałatkę. 




3 komentarze:

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...