czwartek, 2 maja 2013

Schab po sztygarsku wędzony w woku na herbacie

Nie macie przydomowej wędzarni, a lubicie wędzone mięso? Teraz to już nie problem, równie dobrze można wykorzystać wok lub - jak w moim przypadku - odrobinę głębszą patelnię (a'la wok). 
Ten schab jest świetną odmianą dla mojej rodziny, która przyzwyczaiła się już do tradycyjnie wędzonego lub pieczonego mięsa. Smak schabu wędzonego w ten sposób nie przypomina żadnego z wcześniej wymienionych i to nie jest bynajmniej jedyny jego atut. 
Pomysł na "rusztowanie" i schab po sztygarsku zaczerpnięty z bloga Berniki.



Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 1 lub 2 kabanosy długości schabu
Marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka suszonej drobno posiekanej cebuli
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
Do wędzenia:
  • 1/3 szklanki herbaty liściastej (czarna zmieszana z zieloną cytrusową)
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki ryżu białego
  • 2 ziela angielskie
  • 3 ziela jałowca
  • 3 gałązki rozmarynu
  •  łyżeczka kminku
Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć. Kabanosa włożyć na godzinę do zamrażalnika. W schabie w środku, najpierw nożem potem okrągłym końcem drewnianej łyżki, zrobić tunel, w który należy włożyć zamrożonego kabanosa. Składniki marynaty wymieszać, obtoczyć w niej schab. Odstawić na noc do lodówki. Przygotować woka do wędzenia. Dno i boki woka oraz brzegi pokrywki wyłożyć dwiema warstwami folii aluminiowej (zdjęcie poniżej). Na dno woka wsypać herbatę, ryż, cukier, zioła i przyprawy. Nad tak przygotowaną mieszanką ustawić "rusztowanie" z patyczków do szaszłyków, ułożonych tak, by móc położyć na nie mięso i żeby nie dotykało ono dna.  Tak przygotowany wok rozgrzać na dużym ogniu, następnie położyć na konstrukcji mięso, posypać je kminkiem i przykryć. Podgrzewać woka na dużym ogniu przez ok. 5 min. potem zmniejszyć ogień do minimum. Wędzić przez ok. 90 min. potem należy wyłączyć ogień i zostawić mięso na 10 minut żeby soki równomiernie się rozłożyły. Dopiero wtedy można mięso wyjąć i pokroić na plastry. 




13 komentarzy:

  1. To musi być mega aromatyczne danie. Wygląda bardzo smakowicie i zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wzięcie udziału w mojej akcji ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, szacun za ten schab!

    OdpowiedzUsuń
  4. To świetna i skuteczna metoda, wymaga tylko bardzo sprawnego wyciągu. Ja w ten sposób, z użyciem moczonych trocin wędzę mięsa na grillu ogrodowym.
    A schab przebity kabanosem? Super!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł, woka posiadam, na pewno wypróbuje ten przepis i się pochwalę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis zapisany do wypróbowania w weekend :) Ten schab wygląda tak smacznie...

    OdpowiedzUsuń
  7. ojoooj, ale wygląda szałowo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze intrygował mnie taki schab,wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oryginalny przepis a ja właśnie się zastanawiałam co zrobić z kawałkiem schabu, który leży sobie w zamrazarce i czeka na swoją kolej:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jestem wielbicielką takich mięs :) oj chyba będę musiała wypróbować, bo wygląda super apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda doskonale, nie tylko sztygar skusi się :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Asiu, czy na kuchence indukcyjnej da się to danie zrobić?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...