niedziela, 26 maja 2013

Smażony ryż pełnoziarnisty ze szparagami

Szparagi po raz kolejny - korzystam póki  sezon trwa;) 
Łatwe danie, które doskonale sprawdza się gdy mamy mało czasu - chociażby w tygodniu po pracy - przygotujemy go dosłownie w 20 minut. Zjemy jeszcze szybciej, bowiem ryż ze szparagami jest wyjątkowo smaczny.

Składniki:

/2-3 porcje/
  • torebka ryżu pełnoziarnistego
  • 6 zielonych szparagów
  • 100 ml bulionu
  • 6 plastrów szynki 
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawa Maggi do smaku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie wypłukać szparagi i odłamać im zdrewniałe końcówki, pokroić w plasterki. Cebulę i szynkę pokroić w kosteczkę i razem chwilę przesmażyć na patelni. Dodajemy pokrojone szparagi, smażymy ok. 3 min, a następnie dodajemy ryż oraz bulion. Wszystko razem dusimy do wchłonięcia bulionu, po czym wbijamy jajko. Gdy się zetnie przekładamy na talerze.

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...