niedziela, 10 listopada 2013

Pasta do chleba z dyni i ciecierzycy

Szybka pasta do chleba z dyni i ciecierzycy w sam raz na śniadanko czy kolację.


Składniki:


  • pół szklanki puree z dyni (pokrojoną w kawałki dynię pieczemy przez ok. 30-40 min w zależności od wielkości kawałków, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni),
  • puszka ciecierzycy,
  • szczypta kuminu,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła. Ciecierzycę odsączyć, zmiksować, dodać puree z dyni, cebulę i przyprawy. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.  


4 komentarze:

  1. Zdrowa pasta. Uwielbiam ciecierzycę, nigdy jej nie jadłam w połączeniu z dynią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowałaś mnie Asiu tą propozycją, zwłaszcza, że stoi nadkrojona dynia u mnie na tarasie;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...