czwartek, 14 listopada 2013

Zapiekane ziemniaki z indykiem, dynią i oscypkiem

Faszerowane ziemniaczki w sam raz na małe spotkanie ze znajomymi. Wszystko możemy przygotować wcześniej, a gdy goście już dotrą wstawiamy danie do piekarnika i nie kłopoczemy się gotowaniem :)


Składniki:
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 duże cebule,
  • ok. 8 dużych ziemniaków,
  • 5 małych oscypków,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 300 ml śmietany 18%
  • 125 g sera mozzarella 
Przygotowanie:
Ziemniaki wydrążyć, obgotować w słonej wodzie ok. 5 min. Cebulę zeszklić, dodać mielone mięso i smażyć razem przez 5 min. Dodajemy puree z dyni, utarty na tarce oscypek, przyprawy i faszerujemy ziemniaki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Mozzarellę ucieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną i polewamy ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków. 





4 komentarze:

  1. ten dodatek oscypkowy mnie ujął:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak, często serwuję ziemniaki faszerowane jak mam gości, imprezę, niezła sprawa, bo szybko, cokolwiek dasz, zda egzamin;) i ser!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. już wiem co zrobię niebawem... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...