środa, 31 lipca 2013

Tarta z jagodami i bitą śmietaną

Jagody powoli się kończą, zatem korzystam póki można. Dzisiejsza tarta, schłodzona w lodówce, jest idealna na wysokie temperatury - niezbyt słodka, orzeźwiająca i pyszna. Smacznego!
źródło
Składniki na kruche ciasto:
/tortownica 26cm/
  • 130 g masła o temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki soli
  • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 
  • 175 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. 
Tortownicę posmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać np. fasolę, ryż itp. które obciążą ciasto. 
Nagrzać piekarnik do 220 st C. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200 st, wstawić ciasto i podpiec przez 15 min. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10-15 min. do zrumienienia spodu. 
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę.

Krem z białej czekolady:
  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej
Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać serek mascarpone łyżka po łyżce i mieszać szpatułką (nie miksować). Dodać czekoladę, mieszać do połączenia i otrzymania gładkiego kremu. 

Ponadto:
  • 4 łyżki dżemu jagodowego,
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 400 g jagód
Przygotowany spód do tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć gotowy krem. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody. 







13 komentarzy:

  1. Ale pyszności ,wspaniała tarta,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem z białą czekoladą i mascarpone jest obłędny. Cudowna tarta :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. oblednie wygląda ta tarta, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. W sumie to w tym roku ominął mnie czas jagód;-( Przepyszna propozycja, zaraz chyba polecę i poszukam gdzieś na ryneczku jagód. A jak nie to chociaż borówek;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wyjątkowo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie tarty, proste i bardzo smaczne, a na dodatek bardzo letnie i orzeźwiające :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda naprawdę pysznie, jak ja lubię ciasta z jagodami mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam, ile kremu O.O
    !Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  9. J taką chcę, teraz natychmiast!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Już czuje smak tej tarty :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...