środa, 4 grudnia 2013

Tarta z warzywami

Pięknie się prezentuje i doskonale smakuje czego chcieć więcej? Chyba tylko kolejnej gdy pierwsza się skończy :)
Tarta zdecydowanie dla wielbicieli chrupiących warzyw, kto lubi papki warzywne na pewno jej nie pokocha. 



Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej 
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • kilka kropli zimnej wody
Składniki na nadzienie:
  • 150 g mozzarelli
  • 150 ml śmietany (użyłam 18%)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 marchewka
  • oliwa z oliwek do posmarowania warzyw po wierzchu
Przygotowanie:
Przesianą mąkę mieszamy ze schłodzonym i  pokrojonym w drobną kostkę masłem, dodajemy jajko, wodę oraz sól i zagniatamy szybko ciasto do połączenia składników (im krócej tym bardziej kruche ciasto). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkujemy na placek o średnicy większej niż forma i wylepiamy nim wcześniej wysmarowaną masłem formę. Odcinamy nadmiar ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy groch, fasolę itp. Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 min. po czym zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy jeszcze 10 min. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. 
Mozzarellę ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną, jajkiem i przyprawami po czym wylewamy na wystudzoną tartę. Warzywa kroimy w bardzo cieniutkie plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Plasterki bakłażana najlepiej posolić i odstawić na godzinę wtedy bakłażan zmięknie. Jeśli nie lubimy lekko twardawych warzyw możemy też odrobinę podsmażyć warzywa (ale jest wtedy trudniej je ułożyć). 
Smarujemy wierzch oliwą i pieczemy w piekarniku 180 stopni przez 35-40 min.   





14 komentarzy:

  1. wow, wygląda mega oryginalnie, a jako że jestem fanką chrupiących warzyw na pewno smakuje przepysznie!

    Dada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj koniecznie skoro lubisz chrupiące warzywa
      pozdrawiam

      Usuń
  2. fiu fiu fiu, zaskoczyłaś mnie zupełnie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu ta tarta swego czasu była na każdym polskim blogu, aż dziwne że jeszcze Cię była w stanie zaskoczyć ;)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Piękna tarta, smakować musi cudnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała ,ja bardzo lubię chrupiące warzywa,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda po prostu fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. amazing wedding photography work!
    Wanna see more than Diego Molina Photo one of best www.DiegoMolinaPhoto.com/ would be a great choice.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! amazing blogpost..amazing colors.

    Click here for more wedding photography work from BecauseKissesMatter.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...