środa, 4 lipca 2012

Ryż z groszkiem, suszonymi pomidorami i mięsem

Na zakończenie durszlakowej akcji "1000 sposobów na mięso z rosołu" przygotowałam jeszcze jedną propozycję w temacie. To danie można potraktować jako główne i jeść na ciepło, albo też zjeść na zimno jako sałatkę. W obu przypadkach smakuje wyśmienicie.
PS. Zwycięzcę akcji ogłoszę dziś lub jutro bo jeszcze jeden przepis muszę dać rodzince do wypróbowania.

/przepis własny/




Składniki: 
  • 150g mięsa z rosołu (u mnie drobiowo-wołowe)
  • 6-7 pomidorów suszonych + 2-3 łyżki oliwy z pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 150g groszku zielonego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 chili lub ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 100 g ryżu
Przygotowanie: 
Mięso obrać oddzielić od kości, pokroić na kawałki mniej więcej podobnej wielkości, pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w mniejszą kostkę. Na oliwie z pomidorów usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso, smażyć na dużym ogniu i doprawić.
Ugotować do miękkości groszek zielony oraz ryż i dodać do mięsa. 





8 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektowne! Aż ciężko oderwać wzrok :) Naprawdę ślicznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie na blogu też dziś ryż, a wczoraj było mięsko z zupy. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda:) Efektowne wykorzystanie mięsa z rosołu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak z suszonymi pomidorami to biorę w ciemno :-D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...