wtorek, 18 czerwca 2013

Najlepszy chleb żytni na zakwasie

Ten chlebek króluje w moim domu. Nie robię już innych. Nie mam potrzeby, bowiem wciąż nie możemy najeść się tym prostym, a jednocześnie pysznym chlebem. Dopracowałam go zgodnie z naszymi gustami w najdrobniejszych szczegółach przez ostatnie 3 miesiące cotygodniowego pieczenia. W każdą sobotę piekę 2 bochenki, które starczają nam do następnej soboty i szczerze - ten chleb nie traci smaku i zupełnie się nie starzeje. Nie wymaga też drożdży - pod warunkiem, że mamy aktywny zakwas. 
Pod żadnym pozorem nie kroimy ciepłego. Odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia aż miąższ się ustabilizuje - jest wtedy zwarty, wilgotny, a skórka chrupiąca.  

Składniki:
/na dwa bochenki/
  • 750 g zakwasu żytniego
  • 750 g mąki żytniej (typ 720)
  • 300 g wody
  • 20 g miodu
  • 3 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie dokarmiamy zakwas. Rano mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką lub mikserem z hakiem - jedynie do wymieszania składników. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami owsianymi. Wierzch posypujemy mąką, przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. W zależności od temperatury otoczenia może to potrwać od 4-8 godzin. Ważne żeby nie wstawiać nie wyrośniętego chleba do piekarnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st.C Pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 210 st.C i pieczemy jeszcze 50 min. (najlepiej przykryć folią aluminiową bo lubi się spiekać od góry).


4 komentarze:

  1. To wspaniały rytuał! Świeży chleb w sobotę, prosto z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb z piekarni jest coraz gorszej jakości. Ludzie powoli wrócą do naturalnych metod wypieku chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile to jest 750 gram zakwasu żytniego??

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę o informację jakiej długości foremki stosujesz?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...