sobota, 8 czerwca 2013

Tortilla szpinakowa

Wszystkim, którzy mają ochotę na małą odmianę proponuję dzisiaj tortillę z dodatkiem szpinaku, a tradycjonalistom polecam - nie mniej smaczną - tortillę w wersji podstawowej. 
Szpinakowe placki są bardzo smaczne i zdrowe, jednak nieco szybciej wysychają i twardnieją niż te tradycyjne dlatego robię ich taką ilość, którą jesteśmy w stanie zjeść jednorazowo. 


Składniki:
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 120 g wrzącej wody
  • łyżka oliwy
Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak odciskamy z wody. Wszystkie składniki wkładamy do miksera z hakiem i mieszamy lub ręcznie wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części (jeśli chcemy mniejsze placki dzielimy na więcej części). Wałkujemy na cieniutkie placki, a następnie smażymy z obu stron na patelni bez dodatku tłuszczu do czasu aż zaczną się pokazywać brązowe plamki. Odkładamy na talerzyk i przykrywamy garnkiem, miską lub woreczkiem foliowym żeby tortille były elastyczne. 




7 komentarzy:

  1. Jakie fajnie zielone :) Uwielbiam takie ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialnie wyglądają,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. tak zielono, tak kusząco, tak zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :) Wyróżniłam Cię w mojej zabawie szpinakowej :) Przewidziałam dla osoby wyróżnionej drobny upominek, proszę Cię więc o przesłanie swoich danych adresowych potrzebnych do wysyłki na mój adres mailowy: wedelka@gazeta.pl. Gratuluję i mam nadzieję, że ten skromny upominek, okaże się przydatny :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolor jest przecudowny, fajna odmiana, poza tym domowe - tylko takie warto zawijać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...