czwartek, 22 grudnia 2011

Cukiereczki a'la krówki ciągutki

To jest mój hit świąt :-) Uwielbiam krówki ciągutki ale ciężko jest znaleźć w sklepie takie prawdziwe mordoklejki. Zazwyczaj po odpakowaniu okazuje się, że są kruche i wtedy jest straaaaaszne rozczarowanie. Teraz nie ma co narzekać - tylko robić - są ciągutki huuura :)

Następnym razem muszę jednak trochę dłużej pogotować golden syrup bo według mnie cukierki wyszły za miękkie. (Chociaż byli tacy, którym odpowiadało wylizywanie papierka)

Poza tym  proponuję zaangażować kogoś do pomocy przy zawijaniu cukierków w papierki - to jest najdłuższy etap przygotowań...
 
Znalazłam te cukiereczki u dorotus76.


Składniki:
  • 1 szklanka mleka słodzonego skondensowanego 
  • 230 g golden syrupu (przepis tutaj)
  • 180 g masła
  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub trochę mniej)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki cynamonu (w oryginalnym przepisie tego nie ma ale uważam, że warto)

Przygotowanie:
Formę kwadratową o boku 21 - 23 wysmarować cienką warstwą oleju (spód i boki do 1/3 wysokości).

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku z grubszym dnem. Podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na słabym ogniu przez około 6 - 7 minut, mieszając, aż mikstura przybierze karmelowy kolor. Zdjąć z palnika, wymieszać, by nie było piany.

Gorącą miksturę przelać do formy i pozostawić do zastygnięcia i wystudzenia. Kroić ostrym nożem wysmarowanym cienka warstwą oleju. Gotowe cukierki owijać papierem woskowanym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...