piątek, 30 grudnia 2011

Ciasto pietruszkowe

Jest marchewkowe to czemu nie spróbować pietruszkowego.  W smaku bardzo podobne do tradycyjnego murzynka. Fajne puszyste ale spodziewałam się czegoś ciekawszego. Rodzinka jednak nie pogardziła  bo przecież u nas żadne ciasto się nie zmarnuje .
Przepis podaję za anną


Składniki:
/forma 32x25/
  •  150 g białej czekolady
  • 5 jajek
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki rumu
  • 275 ml oleju slonecznikowego
  • 225 g utartej pietruszki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2  łyżeczki kardamonu
  • 225 g mąki
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z rumem, dodając porcjami cukier, aż do uzyskania puszystej masy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175° bez nawiewu. Dodajemy olej i czekoladę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kardamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy orzechy. Na koniec całość łączymy z pietruszką i mieszamy.

Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy 60 minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...