poniedziałek, 2 stycznia 2012

Chleb ziemniaczany z tymiankiem

Chlebek zrobiłam na sylwestrową domówkę i okazuje się, że nie ciasta, desery czy sałatki tylko właśnie ten (nie)zwykły chlebek był główną atrakcją wieczoru. Zniknął w oka mgnieniu i wyglądało na to, że nikt nawet nie potrzebował do niego żadnych dodatków w postaci wędliny czy serów. Sam dla siebie, taki właśnie suchy był największą atrakcją.

Z przepisu wychodzą dwa bochenki ale czuję, że gdybym nawet zrobiła z podwójnej porcji cztery bochenki to też by poszły (a osób było tylko 8). 

Mnie najbardziej smakuje z odrobiną prawdziwego masełka... mniam... chyba niedługo znowu go zrobię...

Chlebek ten ma jeszcze jeden plus. Można wykorzystać ziemniaki z obiadu gdy się zbyt dużo ugotowało.
Oryginalny przepis tutaj



Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków 
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki tymianku 
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 475 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 ½ łyżeczki drożdży instant

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę lub dobrze tłuczemy. Studzimy. Lekko podgrzewamy mleko. Dodajemy do niego drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy na minimum 10 minut, by zaczęły pracować.

W dużej misce mieszamy mąkę z solą, tymiankiem, pozostałym cukrem. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy. Dodajemy ziemniaki i znowu mieszamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę.

Po tym czasie formujemy 2 bochenki, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 0,5 godziny do 45 minut.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Pieczemy 15minut z termoobiegiem, następnie 10 minut bez - do lekkiego zrumienienia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...