wtorek, 24 stycznia 2012

Krokiety z kapustą i mięsem

Krokiety uwielbia cała moja rodzinka. Trzeba się trochę przy nich napracować ale warto. Dobre danie dla osób, które nie lubią gotowanego mięsa z rosołu (czyli dla nas).

Zawsze gdy robię rosół obojętnie czy to z kurczaka czy z mięsa wołowego (rosbeft) mielę mięso z jedną lub dwoma ugotowanymi marchewkami i zamrażam. Zamrażam bo z  jednej porcji nie opłaca się robić  farszu - wolę zrobić jednorazowo więcej krokietów gdy już nazbiera się troszkę więcej mięsa. A są takie pyszne, że potrzeba duuuużo farszu.


Składniki na farsz:
  • zmielone mięso z rosołu
  • kapusta kiszona
  • 1 duża cebula
  • kminek, sól, pieprz, tymianek
  • masło do smażenia kapusty

Mięso z rosołu z kapustą mieszam w proporcjach 1:1 lub trochę więcej kapusty.

Poszatkowaną kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy będzie miękka przesmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w kosteczkę. Dodać mięso, doprawić i dobrze wymieszać.
Farsz nałożyć na naleśnik, składać, obtoczyć w jajku i w bułce tartej a następnie smażyć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...