niedziela, 22 stycznia 2012

Drożdżówki z serem

Mój młodszy synek to bardzo dobre dziecko, czasem daje mi pospać nawet do 6.00... Niestety nie dziś... dziś wstał o 5.10... I co było robić, wstałam. W zasadzie to nawet dobrze, bo i tak miałam zrobić drożdżówki z serem na śniadanie dla moich dwóch pozostałych chłopaków. To moje ulubione słodkie bułeczki  - w sam raz do porannej kawki :)
Oryginalny przepis tutaj 


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła (rozpuszczona)

Składniki nadzienia:
  • 350 g białego sera
  • cukier i cukier waniliowy do smaku 
  • 1 jajko
  • można dodać rodzynki, drobno pokrojone owoce, skórkę pomarańczową, co kto lubi:-)

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i trochę letniego mleka łączymy, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Gdy drożdże wyrosną mieszamy je z mąką i cukrem. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy widelcem. Do mąki z cukrem dodajemy jajka, wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto. Następnie dolewamy rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1- 1.5 godziny. 

W tym czasie mieszamy biały ser z jajkiem i cukrem do smaku.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, wałkujemy prostokąt na grubość około 0.5 cm i smarujemy serem. Dolny brzeg ciasta składamy do wysokości 3/4 i przykrywamy ciastem z góry. Kroimy pionowo na pasy, które następnie skręcamy. 

Bułeczki zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia a w tym czasie przygotowujemy lukier ucierając wszystkie jego składniki do momentu, aż masa będzie spływała z łyżki jednolitym, ciężkim strumieniem.
Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut.  Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...