niedziela, 29 stycznia 2012

Pleśniak

Nie zawsze w piątek święto...

Pewnie każdy tak czasem ma, że jak się bardzo stara i chce żeby wyszło to wtedy właśnie nie wychodzi. Chciałam zrobić jakieś ciasto dla gości i oczywiście nie wyszło. Zaczęło się od tego, że zamiast ubijać przygotowane jajka to poszłam robić zdjęcia dzieciom (bo tak pięknie wyglądali na saneczkach) później piana zupełnie się nie ubiła a ciasta było za mało na tę formę, którą przygotowałam  (następnym razem muszę robić z 1,5 porcji). Ale chyba nie ma co narzekać bo może i nie wygląda dobrze ale poszło chyba w 15 minut :) Nawet gdy się nie uda to jest dobre więc strach pomyśleć jak by smakowało gdyby wyszło;)

Gabi kawałek ciasta dla ciebie ;) Dzisiaj obie obchodzimy urodziny więc dla Ciebie wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń.

No i muszę jeszcze pochwalić się, że dostałam w prezencie cudowny komplecik naczyń (talerzyk widać na zdjęciu ) Dzięki jeszcze raz (cmok)
oryginalny przepis tutaj

 Składniki:
/forma 32x25cm/
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru do ciasta,
  • szklanka cukru do piany z białek,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki kakao,
  • słoik gęstego dżemu (najlepiej kwaskowatego),
 
Wykonanie:

Zimne masło posiekać z mąką z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 3 części i jedną zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i zostawić w lodówce na około godzinę.  
Białka utrzeć ze szklanką cukru na sztywną pianę. Schłodzone ciasto białe starkować na dno tortownicy i wyłożyć dżem. Kakaową część ciasta starkować na dżem i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch starkować ostatnią białą część ciasta. 
Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (najlepiej z termoobiegiem, aby ładnie wysuszyć bezę).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...